Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež: V sv. Jožefu se zarisuje podoba novega človeka

Cerkev po svetu | 19.12.2010, 14:57

Na trgu sv. Petra v Vatikanu je že skoraj vse na red za bližnje praznovanje Božiča. Tudi romarji so se danes opoldne tja zgrnili v velikem številu in v prazničnem razpoloženju. Papež Benedikt XVI. jim je v različnih jezikih namenil spodbude za notranjo pripravo na božični praznik. V italijanskem jeziku pa je pozornost poslušalcev pritegnil s predstavitvijo lika sv. Jožefa.

Papež Benedikt XVI. se je v svojem opoldanskem nagovoru oprl na vsebino evangeljskega odlomka 4. adventne nedelje. V njem evangelist Matej govori o sv. Jožefu, Marijinem ženinu in o njegovem doživljanju napovedi Jezusovega prihoda na svet. Marija je namreč bila - preden sta prišla skupaj - noseča od Svetega Duha. Božji Sin je tako skladno s starodavno prerokbo (Iz 7,14) postal človek pod srcem device.

Papež Benedikt XVI. ugotavlja, da ta skrivnost razodeva Božjo ljubezen, upanje in moč v prid človeštva ranjenega z grehom. Svetega Jožefa evangelist predstavljen kot „pravičnega moža“ (Mt 1,19) zvestega Božji postavi in razpoložljivega za izpolnjevanje Božje volje. V skrivnost učlovečenja vstopi, ko se mu v sanjah prikaže Gospodov angel in reče: "Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov." (Mt 1,20-21) Zdaj Jožefove oči v Mariji odkrijejo Božje delo. Kljub svoji vznemirjenosti, Jožef izpolni angelovo naročilo v gotovosti, da izvršuje Božjo voljo.

Božično drevo na trgu sv. Petra
Božično drevo na trgu sv. Petra © CTV
Po besedah sv. očeta, se v Jožefu zarisuje podoba novega človeka, ki z zaupanjem in pogumom gleda v prihodnost. Ne sledi lastnemu načrtu, temveč se popolnoma izroča neskončnemu usmiljenju Njega, ki bo uresničil prerokbe in vzpostavil čas odrešenja.

Svetemu Jožefu, ki je varuh celotne Cerkve, je papež Benedikt XVI. izročil vse njene pastirje in jih spodbudil, naj vernim kristjanom in vsemu svetu vsak dan ponižno oznanjajo Jezusove besede in dejanja.

Opoldanski nagovor je sklenil z željo, da bi se v svojem življenju vedno tesneje oprijeli Jezusove Osebe. On, ki je Božja Oseba, ki si je privzela človeško telo, prihaja od Boga kot človek in priteguje nase vse človeštvo ter ga vodi k Bogu. Zaupno prosimo Marijo, ki je z Bogom ozaljšana, polna milosti, da bi se v bližnjem Božiču odprle naše oči in zazrle v Jezusa ter da bi se srce veselilo v tem čudovitem srečanju ljubezni.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.