Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Brezmadežna – znamenje zmage nad zlom

Cerkev po svetu | 08.12.2010, 13:26

Danes obhajamo praznik Marijinega Brezmadežnega spočetja. Versko resnico o tem je 8. decembra 1854 razglasil papež Pij IX. Papež Benedikt XVI. je namesto sredine splošne avdience zbrane vernike nagovoril pred opoldansko molitvijo. Popoldne pa se bo odpravil na Španski Trg, kjer bo počastil kip Brezmadežne.

Papež je pred molitvijo Angel Gospodov spregovoril o angelovem pozdravu Mariji, ko jo je nagovoril z besedami: Milosti polna. Prav ta izraz namreč povzema vsebino današnjega praznika. Marija je bila po papeževih besedah od vedno Božja izvoljenka. Ker jo je izbral za Mater svojemu Sinu, jo je obvaroval tudi madeža izvirnega greha.

Skrivnost Brezmadežnega spočetja pa je po papeževih besedah vir notranje luči, upanja in tolažbe. „Sredi preizkušenj in nasprotovanj, ki jih doživljamo znotraj nas in okrog nas, nam Marija ponavlja, da je milost večja od greha, da je božje usmiljenje močnejše od zla in ga zmore preobraziti v dobro“, je dejal sveti oče.

Bog ne odneha s svojim načrtom ljubezni

Vsak dan se namreč srečujemo z zlom, ki pa ima svoje korenine v človeškem srcu. V bolnem in ranjenem srcu, ki samo sebe ne more ozdraviti. Sveto pismo nas uči, da je v temelju vsakega zla nepokorščina božji volji, pa tudi, da je smrt zmagala zato, ker je človekova svoboda podlegla skušnjavi hudiča. „Toda Bog ne odneha s svojim načrtom ljubezni in življenja“, je dejal papež. Na dolgi poti sprave je pripravil novo in večno zavezo, ki jo je s krvjo zapečatil njegov Sin. Da bi daroval samega sebe se je rodil iz žene, ki je bila obvarovana vsakega greha. Ona nam s svojim brezmadežnim srcem ponavlja: Zaupajte Jezusu, on vas bo odrešil.

Ob sklepu je papež Marijini priprošnji zaupal vse potrebe Cerkve in sveta. Naj nam Ona pomaga, je dejal, verovati v Boga, v njegovo Besedo ter vedno zavračati zlo in izbirati dobro.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.