Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

EP v košarki 2013 bo v Sloveniji

Slovenija | 05.12.2010, 16:13

Slovenija bo leta 2013 prirediteljica evropskega košarkarskega prvenstva za moške. Izvršni odbor Fibe Europe je odločitev sprejel na zasedanju v Münchnu.

Pravzaprav je šlo le za formalnost, saj je bila naša država edina kandidatka, po nedavnih zapletih pa se je slovenska vlada med tednom s Fibo Europe dogovorila tudi glede plačila pristopnine. Novico o tem, da bo Slovenija konec avgusta oziroma v začetku septembra 2013 gostila do zdaj največji športni spektakel, so v bavarski prestolnici pričakali minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, direktor Urada Republike Slovenije za komuniciranje Darijan Košir, številčna delegacija Košarkarske zveze Slovenije, člani Slovenske turistične organizacije ter približno 35 akreditiranih novinarjev iz naše države.

Rems: Prvenstvo smo dobili zaradi naših navijačev

"Za Slovenijo bo to največji športni dogodek v vsej njeni zgodovini. Resda smo leta 1970 gostili svetovno prvenstvo v košarki, toda od takrat do danes so se časi zelo spremenili in odmevnost takšnega tekmovanja pred štiridesetimi leti in zdaj ni primerljiva," je povedal minister Lukšič. Generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Iztok Rems pa je dejal, da so na zvezi že od začetka vedeli, da bo naša država dobila prvenstvo in to "predvsem na račun naših navijačev. To smo vzeli kot adut. Po poznavanju razmišljanja Evropejcev smo vedeli, da je to prava tarča in da bomo prav zaradi naših navijačev to prvenstvo dobili."

Pohvale za predstavitev kandidature in vložen trud

Odločitev Fibe Europe, da prvenstvo zaupa edini kandidatki, je na novinarski konferenci sporočil njen generalni sekretar Nar Zanolin. "V veliko veselje in čast mi je, da bo evropsko prvenstvo 2013 v Sloveniji. Glede na vašo voljo, zagnanost naroda in slovenske vlade, izjemnih navijačev in dejstva, da je košarka pri vas zelo priljubljena, sem prepričan, da boste pripravili najboljše evropsko prvenstvo do zdaj," je dejal. Pohvale za predstavitev kandidature, vložen trud za pridobitev prvenstva in dobre želje je sporočil tudi predsednik Fibe Europe Olafur Rafnsson. "Iskreno vam povem, da sem oboževalec vaše dežele in vaših navijačev. V zadnjih mesecih sem bil kar trikrat v Sloveniji in se vsakokrat prepričal, da imate radi košarko. Ne dvomim, da bo Slovenija odličen gostitelj štiriindvajsetim najboljšim evropskim ekipam," je dodal Islandec.

Športni spektakel bo Slovenijo stal 3 milijone evrov

Evropsko prvenstvo 2013 bo našo državo stalo tri milijone evrov. Na tolikšen znesek je namreč premier Borut Pahor v pogajanjih s Fiba Europe znižal pristopnino. Pokrovitelji in ostali partnerji prvenstva bodo primaknili še 3,5 milijona evrov za zakup oglasnega prostora. Slogan prvenstva pri nas bo "I feel basketball - Čutim košarko".

Slovenija, Svet
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...