Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Številne novosti na slovenskih smučiščih

Slovenija | 02.12.2010, 16:58

Letošnja smučarska sezona bo postregla z vrsto novosti v smučarskih centrih. Slovenska smučišča so bogatejša za novo žičnico, hotel, zasneževalne naprave. Svojo pozornost pa so smučišča namenila tudi kakovostnejšim storitvam, so ob predstavitvi novosti povedali predstavniki gorsko turističnih centrov.

Smučišča na Mariborskem Pohorju, Kranjski Gori, Kopah in Ribniška koča naj bi bila odprta danes ali v prihodnjih dneh Na Mariborskem Pohorju bodo svoje goste letos razveselili z novo krožno kabinsko žičnico, ki bo povečala kapaciteto prevoza na 2400 potnikov na uro. Poleg tega so postavili garažni del v sklopu spodnje postaje. Kupili so tudi nov teptalni stroj in 12 sneženih topov za zasneževanje na progi Pisker. Celotna naložba v objekte in naprave je vredna okoli sedem milijonov evrov. Na Kopah in Ribniškem Pohorju pa so naložbe usmerili v nastanitvene objekte.

Direktor Rekreacijsko-smučarskega centra Krvavec Srečko Retuznik je med novosti izpostavil nočno sankanje na smučišču Tiha dolina ob petkih in sobotah. Sproščanje adrenalina bo letos na novo omogočala tudi skier cross proga. Smučarski center Cerkno bo razširil lani odprti snežni park. Veliko pozornosti pa bodo namenili animaciji na smučišču in smučarski vrtec.

Na smučišču Golte so zgradili nov hotelski kompleks z 116 ležišči, katerega naložba je vredna osem milijonov evrov. V hotelu bo konferenčna dvorana ter prostor za družabne in gostinske dejavnosti.

Ne Veliki planini načrtujejo postavitev nove otroške vlečnice na Šimnovcu. Ob vikendih pa bodo organizirali tudi nočno sankanje. Nočno smučanje pa bo letos na novo omogočeno tudi na Javorniku in na smučišču Treh kraljev.

Iz finančne krize pa se je delno izvleklo smučišče Stari vrh, ki letos ponuja 300 kvadratnih metrov veliko drsališče ob otroškem traku. Povečali pa bodo tudi zasneževanje.

Na Rogli so investicije usmerili v tekaške proge in letos zaključili prvo fazo tekaškega poligona. Tekaški del obratuje že od torka. Novost na Rogli je prodaja smučarskih vozovnic preko klika. Naredili pa so tudi otroško tematsko smučarsko pot. Velika pridobitev je tudi tehnično zasneževanje.

Poleg novosti pa so na Zbornici gorskih centrov omenili tudi projekt Kartica ugodnosti Active Slovenia, ki omogoča številne ugodnosti pri nakupu smučarskih vozovnic, nastanitvah in različnih storitvah.

V Rekreacijsko-turističnem centru Krvavec in na smučišču Kranjska Gora se je nova smučarska sezona začela že danes. V petek pa se bo smučarska sezona pričela tudi na Rogli, medtem ko bodo smučišča na Voglu, Mariborskem Pohorju in na Pokljuki delno odprli v soboto. Smučišče na Cerknem se bo odprlo v četrtek Smučišče na Kaninu in na Golteh pa bo začelo obratovati predvidoma sredi meseca.

Slovenija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...