Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Pevci iz Šentruperta pri Laškem (foto: Vesna Sever)
Pevci iz Šentruperta pri Laškem

Bog poživi vas, ki ste prišli sem med nas

Slovenija | 20.11.2010, 17:57

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali utrinke z regijskega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž od Celja do Koroške, ki je bilo 24. oktobra na Ravnah na Koroškem.

Dvanajst skupin je na podlagi ogledov območnih srečanj za nastop na regijskem izbrala strokovna spremljevalka Adriana Gaberščik. Skupine so se predstavile z dvema pesmima ali vižama in ker vseh nismo mogli strniti v oddajo, so se nekatere oglasile le enkrat.

Pevska skupina Folklornega društva Brusači iz Radeč je zapela ljubezenski napev in napitnico, ki nazdravlja gospodarju, ki daje pit brez dnarja, gospodinji, ki je zredila debele svinje, teti Micki, ki je pomagala delati klobase, stricu Martinu, ki je dal veliko vinca, pa sosedu Janezu, zaradi katerega je veliko petja in vseh vas, ki ste prišli sem med nas. Začetni verz te napitnice smo si sposodili tudi za podnaslov tokratne oddaje.

Pevci iz Šentruperta pri Laškem so se oglasili s pripovednim napevom o dekletu, ki je zvesto čakalo svojega fanta, ki se je po sedmih letih vrnil z vojskovanja. Postno pesem so zapele pevke iz Kaple na Kozjaku. Napev, ki opeva letne čase v kmečkem letu, so zapeli pevci iz Vitanja. Pripovedno pesem o mladem mežnarju po katerega je prišla bela smrt in napev, ki so ga peli godovniku za voščilo, so zapeli pevci iz Tepanj.

V ljudskem štiriglasju, ko se nad vodilni glas povzpne še glas »na tretko«, so se oglasile pevke iz Rogatca. Z glasovi »naprej«, »čez« ter krepko zastavljenimi basi se je predstavila skupina Paridolske korenine. Godca Vikija Novaka s klarinetom in Ivana Robiča s harmoniko, prav tako iz Paridola, pa smo slišali v Poročni koračnici.

V oddaji smo slišali še družino Miklavž iz Mislinje, ki jo sestavljajo Jože Jeseničnik, brat Drago z ženo Cveto in bratranec Franc Jeseničnik, pevke z Dobrave, Kulturno umetniškega društva Jurija Vodovnika Zreče, sestre Jakob iz Dobrne in pevce s Prevorja.

Prisluhnite oddaji in našemu avdiu arhivu.

Pevska skupina Folklornega društva Brusači iz Radeč
Pevska skupina Folklornega društva Brusači iz Radeč © Vesna Sever

Slovenija, Oddaje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...