Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Mlade pozvati k odgovornosti in veselju do življenja

| 19.11.2010, 07:00

V zadnji novembrski „Dijaški oddaji“ smo znova povabili na Taizejsko srečanje mladih v Maribor, ki bo ta konec tedna. Pogovarjali smo se s prostovoljcema za pripravo dogodka, Laurentom iz Švice in Mariom iz Nemčije. V studiu pa so nas obiskala dekleta Ana, Darja in Katarina.

Taizejsko srečanje v Mariboru je velika priložnost

Med prostovoljci, ki so na prošnjo bratov iz Taizeja prišli v Slovenijo, da pomagajo pri pripravi srečanja je tudi Laurent iz Švice, ki je star 27 let, končal je študij arheologije.

Njegovo poslanstvo kratkega bivanja v Sloveniji je biti navzoč, se srečevati s skupinami mladih, z njimi obiskovati župnije in duhovnike ter se tako pripravljati na taizejsko srečanje v Mariboru. Nad mestom je navdušen, prav tako nad ljudmi v Mariboru in nad njihovo gostoljubnostjo.

Laurent: „Odnos z Bogom je zelo pomemben del mojega življenja in ga zelo potrebujem. Potrebujem ga ne samo za molitev, ampak tudi za življenje nasploh, za odnose z bližnjimi. To je bistvo.“

Lourent je poudaril, da je Taize odlična priložnost. Pomembno je, da bratje delijo svoje življenje tudi z nami. Tako nam lahko pokažejo, da lahko s preprostostjo, zaupanjem in upanjem naredimo velike reči, tudi če nimamo veliko materialnega, lahko pa se srečujemo in skupaj molimo. To je bistvo teh srečanj. Mlade hočejo taizejski bratje pozvati k odgovornosti za svoje življenje.

Bistvo je srečevanje, druženje in skupna molitev

Taizejski križ
Taizejski križ © ARO
Iz Nemčije pa je v Maribor za pripravo srečanja prišel Mario. Star je devetnajst let, pravkar je končal gimnazijo in se odločil, da bo nekaj časa preživel pri bratih v Taizeju. Pri delu s slovenskimi mladinskimi skupinami opaža, da je veliko posameznikov, ki se pri delu za svoje župnije držijo bolj zase, so individualni. Taizejsko srečanje ta konec tedna v Mariboru pa je priložnost za vse individualno dejavne po župnijah, da se združijo in med seboj povežejo. Saj vsi delamo z istim namenom in verjamemo v istega Boga.

Mario: „Odnos z Bogom je nekaj, čemur nikoli ne moremo priti do konca. Takrat, ko nekdo reče, da je našel vso svojo vero, po mojem vere sploh nima. To je namreč nekaj, kar se nenehno razvija, včasih ima svoje dobre, drugič slabe trenutke. Na splošno pa je to nekaj, kar močno temelji na zaupanju. Moj odnos z Bogom je prisoten skozi vse življenje, pa naj imam težave ali ne. Odnos z Bogom je del mene in mojega značaja.“

Mladi imajo o življenju in veri veliko vprašanj, pravi Mario. Taizejsko srečanje je velika priložnost za izmenjavo odgovorov, idej in izkušenj. Taizejska molitve se dotakne mnogih ljudi, ker nima ustaljene oblike, je bolj odprta, tako da ima vsak možnost, da se v njej najde.

Program srečanja:

  • Petek, 19. 11., ob 20.15 v Evangeličansko cerkev na Trubarjevi ulici 1
  • Sobota, 20. 11., ob 13.30 in 20.15 v dvorano na Gimnaziji Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30
  • Nedelja, 21. 11., ob 14.30 v stolnici na Slomškovem trgu

Pridite v Maribor na taizéjsko srečanje mladih in prinesite mestu novih iskric in upanja. Romanje zaupanja v Mariboru je priložnost za odkrivanje Cerkve kot kraja prijateljstva, ki nas združuje preko vseh meja. PO srečanju pa pridite na naš večerni Gala koncert, saj veste v Gallusovi dvorani Cankarjevega Doma ob 19-ih, nepozabni večer zahvale in ponosa ter kakovostne slavilne glasbe Nade Žgur ter skupine Alfa & Omega.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...