Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Evropa se mora odpreti Bogu!

| 08.11.2010, 14:28

Tokratni papežev obisk je v medijih odmeval predvsem zaradi njegovih jasnih besed glede zakonske zveze in družine. Med včerajšnjo mašo v baziliki svete družine je namreč dejal, da je velikodušna in neločljiva ljubezen med možem in ženo pravo okolje človeškega življenja ob njegovem nastanku, rojstvu in naravnem koncu. Državo je pozval, naj zaščiti zakonsko zvezo med možem in ženo ter se znova zavzel za naravni red ustanove družine.

Slovenski mediji so osrednji poudarek papeževega obiska Španije namenili približno 200 homoseksualcem, ki so se poljubljali ob poti, po kateri se je peljal papež. Zanimivo, da drugih vsebinskih poudarkov tudi tokrat nismo izvedeli, čeprav sta dve veliki medijski hiši kot sta BBC in CNN veliko poročali o tem. Naj omenim, da sta omenjenim protestom, ki so bili milo rečeno neokusni, namenili le nekaj besed. Kar je tudi proporcionalno: samo pri maši v Barceloni se je na primer zbralo več kot 100 tisoč vernikov. Zanimiv je bil tudi komentar na enem od spletnih forumov, ki je dejal nekako takole: Zakaj si homoseksualci tako močno prizadevajo, da bi jih potrdil papež? Zakaj jim njegovo mnenje toliko pomeni? Očitno se jim res zdi zelo pomemben.

Sicer pa je bil zelo močan papežev govor v Komposteli, kjer je zaklical: Evropa se mora odpreti Bogu! Tragedija, ki se je v zadnjih dveh stoletjih razširila po stari celini, je po njegovih besedah v prepričanju, da je Bog nasprotnik človeka in sovražnik njegove svobode. Pri tem pa so pozabili, da je Bog poslal svojega Sina na svet, da se ne bi nihče pogubil, ampak bi vsi imeli življenje, je dejal papež. Kako so lahko to, kar je najbolj odločilno in kar človeka najbolj zaznamuje, omejili le na zasebno sfero, se je vprašal. Ljudje ne moremo živeti brez luči, je nadaljeval in dodal: “Zato mora beseda Bog znova veselo odzvanjati pod evropskim nebom.”

Posebno ganljiv pa je bil trenutek srečanja z otroci in mladimi z downovim sindromom. Ti mladi ne pripravljajo parad in se ne izpostavljajo, čeprav so v naši družbi večkrat zapostavljeni. Papež je vsakega očetovsko toplo pozdravil in jim dejal: “Dragi otroci in mladi, od vas se poslavljam s hvaležnostjo Bogu za vaša življenja, tako dragocena v Njegovih očeh in vam zagotavljam, da imate zelo pomembno mesto v papeževem srcu“. S tem je potrdil svoje besede, da je poleg cerkva, božje svetišče tudi vsak človek. In za njegovo dostojanstvo se je tudi tokrat odločno zavzel.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.