Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Predsednica NSi Ljudmila Novak (foto: ARO)
Predsednica NSi Ljudmila Novak

Novak: Verjamem v trdo delo, ki lahko prinese rezultate

Slovenija | 01.12.2010, 18:40

„Napovedovali so nam, da bo stranka propadla, da nimamo nobenih možnosti, da se vrnemo nazaj. Dve leti po tem smo uspešno prestopili dve stopnici: prva so bile evropske volitve, druga pa lokalne volitve,“ je pred volilnim kongresom v Pogovoru o na Radiu Ognjišče povedala predsednica Ljudmila Novak.

Predsednica stranke, ki je letos praznovala deset let obstoja, je glede na dosedanje delo dejala, da se je trudila po svojih najboljših močeh. „Pridobila sem ekipo, ki je pridno in aktivno delala, nenazadnje to kažejo tudi volilni rezultati. Seveda pa se moramo zavedati, da delamo v omejenih okvirjih, z omejenimi finančnimi sredstvi, z omejenimi kadri in pa izven parlamenta kar pomeni, da je tudi dostop do medijev veliko bolj otežen. Skratka, delamo povsem v drugih razmerah kot takrat, ko smo bili v parlamentu,“ je povedala predsednica NSi in ob tem zavrnila kritike na račun slabega dela ter dodala, da verjame v trdo delo, ki lahko prinese rezultate.

Sodelovanje med evropskim poslancem Lojzetom Peterletom in njo je ocenila kot “zelo dobro“ in srečno upa, da bo tako tudi v prihodnje. Na vprašanje, kako komentira napoved, da se Peterle ne bo udeležil kongresa in da ne bo kandidiral za predsednika stranke, pa je dejala: „Razlogov ne poznam. Vsekakor bi si želela, da pride na kongres in da predstavi delo v Evropskem parlamentu in vizijo stranke.“ Namigovanja o kandidaturi za predsednico stranke je za naš radio zavrnila tudi kandidatka za ljubljansko županjo na letošnjih lokalnih volitvah Mojca Kucler Dolinar. „Takoj po sklicu volilnega kongresa sem povedala, da ne bom kandidirala za predsednico,“ je zapisala Kucler Dolinarjeva in dodala, da po dveh letih delovanja NSi-ja izven državnega zbora pogreša predvsem vrsto uglednih ljudi, ki niso bili povabljeni k sodelovanju. Na vprašanje, kako ocenjuje krščansko demokracijo v Sloveniji in ali je te premalo pa: „To je seveda jasno kot beli dan. Saj se vsa politika giblje v med liberalističnim in postkomunističnim.“ Ljudmila Novak si sicer želi, da bi oba kandidirala: „Jaz se ne bojim poraza. Vsak, ki se v to spušča, mora biti pripravljalen tako na to, da zmaga in prevzame odgovornost, kot na to, da je poražen.“

Novak: Ne verjamem, da bo predsednik vlade odstopil

„Premier Pahor mora prevzeti odgovornost za svoja dejanja. Tudi ni povsem normalno, da gre predsednik vlade na ameriško ambasado, kajti to ni nivo srečevanja z odpravnikom poslov. Tudi dogovarjanje in trgovanje z ljudmi in trgovanje zato, da bo nekoč sprejet pri predsedniku Obami ni najbolj zgledno dejanje za našega predsednika vlade,“ je glede depeš jasna predsednica Nove Slovenije, ki je vzela na znanje zanikanje nekaterih informacij s strani predsednika vlade „vendar čisto vse ne more biti izmišljeno v tej depeši.“ Novakova tudi ne verjame, da bo predsednik vlade odstopil zaradi tega, kljub temu pa dodaja: „Tej vladi nič ne pride do živega, lahko je veliko dokazov, veliko neverjetnih dogodkov, pa vendarle na koncu se jim zdi vse čisto normalno in karavan gre naprej.“

Predsednica NSi je komentirala tudi dveletno delo vlade in referendum o Radioteleviziji Slovenija. Novi zakon o RTVS je po njeni oceni slabo pripravljen in ne ponuja pomembnih izboljšav za delovanje nacionalne RTV hiše.

Prisluhnite pogovoru.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.