Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Avtocesta, zima, sneg (foto: DARS)
Avtocesta, zima, sneg

Sneženje se umirja, zaradi ledenega dežja ponekod nevarnost poledice

Slovenija | 01.12.2010, 14:05

Policisti opozarjajo voznike na strpno in previdno vožnjo ter dosledno spoštovanje prometne signalizacije. V zimskih razmerah svetujejo, da hitrost vozila zmanjšajo in jo prilagodijo razmeram ter stanju vozišča. Tovorna vozila pa naj se ob močnem sneženju na cesto odpravijo le, če je nujno.

Zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje, navajajo na policisti.

Zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrse pogonskih koles in zanašanje vozila.

Voziti je treba čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti.

Posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica. Računati je treba z daljšim časom potovanja, zato se je treba od doma odpraviti prej kot običajno.

Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost, so prepričani policisti.

Sneženje se umirja, zaradi ledenega dežja ponekod nevarnost poledice

V večjem delu države se sneženje umirja, pogosto pa se s snegom meša dež. Zaradi ledenega dežja obstaja nevarnost poledice v Ljubljani in okolici. Na avtocestah in cestah so plužne in posipne skupine, zato promet poteka upočasnjeno, so zapisali na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Zaradi zimskih razmer in snega na cestišču velja po podatkih prometno-informacijskega centra prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina - Col - Črni vrh - Godovič, Ajdovščina - Podnanos, Idrija - Godovič in Kobarid - Bovec. Prav tako velja prepoved vožnje za tovorna vozila na hrvaški strani mejnih prehodov Petrina in Babno Polje.

Zaradi prometnih nesreč je oviran promet na podravski avtocesti med priključkoma Letališče Maribor in Marjeta v smeri Ptuja, na glavni cesti Slovenj Gradec - Mislinja pa je promet urejen izmenično enosmerno pri Tomaški vasi.

Sneg in žled predstavljata težave tudi na Primorskem. Dodatne težave v prometu pa tam povzroča močna burja, ki na Vipavskem piha s sunki do 110 kilometrov na uro.

Zaradi burje je na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo prepovedan promet za vsa vozila s ponjavami, hladilnike in avtobuse, na regionalni cesti Ajdovščina - Podnanos pa je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Povsod na območju Dolenjske, Bele krajine, Posavja in Kočevske se sneg meša z dežjem. Ceste na teh območjih so prevozne, dež, ki se meša s snegom, pa ne zmrzuje. Na cestah tudi ni zastojev. Policisti so na dolenjski avtocesti v smeri proti Ljubljani ob 11. uri prenehali izločati tovorna vozila.

Na Koroškem je ponoči zapadlo okoli pet centimetrov snega, sneženje pa se je zjutraj okrepilo, tako da je zapadlo še dodatnih pet do deset centimetrov. Sneg se oprijemlje cestišč, a so vse ceste na Koroškem normalno prevozne z zimsko opremo.

Na širšem mariborskem in ptujskem območju je ponoči zapadlo do sedem centimetrov snega. Večjih težav na tamkajšnjih cestah za zdaj ni, promet pa je upočasnjen tudi na celjskem, kjer je že zapadlo okoli pet centimetrov novega snega.

Tudi na gorenjskih cestah sneg ne povzroča večjih težav. Cesta čez Vršič je zaprta, na avstrijski strani prelaza Jezersko so obvezne verige, za tovorna vozila nad sedem ton in pol pa je promet prepovedan.

Snežne padavine pa so prizadele javni potniški promet po večini države. Večje zamude beležijo tako v železniškem kot v avtobusnem prometu, pri tem pa so posebej na udaru povezave Primorske in Gorenjske z Ljubljano.

Novozapadli sneg je zjutraj povzročil nekaj zamud na Letališču Jožeta Pučnika, kjer promet zdaj večinoma poteka tekoče. Več težav zaradi sneženja na drugih evropskih letališčih pričakujejo popoldne: odpovedan je že let Adrie Airways v London, potnikom za Veliko Britanijo in Nemčijo pa tudi sicer priporočajo, naj preverijo zadnje podatke o prihodih in odhodih letal.

Policisti voznike opozarjajo na strpno in previdno vožnjo ter dosledno spoštovanje prometne signalizacije. V zimskih razmerah svetujejo, da hitrost vozila zmanjšajo in jo prilagodijo razmeram ter stanju vozišča. Tovorna vozila pa naj se ob močnem sneženju na cesto odpravijo le, če je nujno.

Policisti opozarjajo:

  • Ne podajajmo se na pot brez ustrezne zimske opreme!
  • Hitrost vozila zmanjšajmo in prilagodimo razmeram ter stanju vozišča.
  • Povečajmo varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami.
  • Zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko.
  • Ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj lahko vsako tako ravnanje povzroči zanašanje vozila.
  • Posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.
  • Računajmo z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravimo prej kot običajno.
  • Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost.
  • Tovorna vozila naj se ob močnem sneženju na cesto odpravijo le, če je nujno, ob tem pa naj dosledno spoštujejo cestnoprometno signalizacijo.
Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.