Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Benedikt XVI. (foto: p. Robert Bahčič)
Papež Benedikt XVI.

Papež pozdravil „Slovenikarje“

Slovenija | 24.11.2010, 11:57

Papež Benedikt XVI. je pri današnji splošni avdienci spregovoril o liku sv. Katarine Sienske. Ob sklepu pa je v slovenščini pozdravil predstavnike Papeškega slovenskega zavoda v Rimu, ki je včeraj obhajal 50-letnico svoje ustanovitve.

Papež v Slovencem: „Lepo pozdravljam vse, ki ste prišli k praznovanju petdesete obletnice Papeškega slovenskega zavoda v Rimu. Skupaj z vami, dragi prijatelji, se veselim obilnih sadov, ki jih je Bog po tej ustanovi podelil Cerkvi na Slovenskem in drugod. Vse, ki danes tvorite skupnost »Slovenika«, spodbujam, da si dosledno prizadevate za rast v modrosti in v sleherni kreposti, da boste resnično sol zemlje in luč sveta. Slovenija in ves svet potrebujeta modrih, pogumnih in zvestih pričevalcev za Kristusa! Ob tej slovesni priložnosti vam prav rad podelim apostolski blagoslov!“

Po nagovorih so se nadškof Anton Stres, nadškof Franc Kramberger in škofje Andrej Glavan, Stanislav Lipovšek, Jurij Bizjak in Metod Pirih v dvorani Pavla VI. osebno srečali s svetim očetom.

Duhovniki naj bi si prizadevali za osebno svetost

Slovesno zahvalno sveto mašo je včeraj dopoldne daroval kardinal Franc Rode,. Somaševalo je več kot 60 duhovnikov, med njimi tudi nadškofa Anton Stres in Franc Kramberger ter škofje Metod Pirih, Andrej Glavan, Jurij Bizjak in Stanislav Lipovšek.

Kardinal Rode je v nagovoru med mašo povzel zgodovino Slovenika in nato spregovoril o poslanstvu duhovnika. Prav zavod Slovenik ima namreč nalogo vzgajati študente duhovnike, ki prihajajo v Rim.

"To je torej ena od temeljnih nalog, ki stojijo pred študenti Slovenika: ob premišljevanju Božje besede se polagoma oblikovati v zrele, odgovorne, pristne človeške in duhovniške osebnosti. Tisto najvišje, za kar se mora duhovnik truditi, in za kar so providencialna leta študija v Rimu, je osebna svetost. To je Božja volja, vaše posvečenje. V sveti znanosti izučeni, v svetosti življenja utrjeni – taki duhovniki naj se iz Slovenika vračajo v domovino. V pripravi takih duhovnikov je njegova naloga.”

Slovenski škofje pri papežu
Slovenski škofje pri papežu © p. Robert Bahčič

Slovenik – simbol prizadevanja naših prednikov za omiko

Pri vhodu v Slovenski papeški zavod je nadškof Anton Stres zatem blagoslovil jubilejno obeležje in mozaik p. Ivana Rupnika, ki prikazuje Marijino oznanjenje.

Popoldne pa je v Sloveniku potekala še slavnostna akademija, z govorom slovenskega literarnega kritika in literarnega zgodovinarja dr. Matija Ogrina iz Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

„Slovenik je simbol preganjanja slovenske Cerkve, vendar je simbol še drugače. Stavek drugi so se trudili in vi ste stopili v njih delo ob Sloveniku spomni tudi na to, da vse naše prizadevanje gradimo na duhovnem prizadevanju več rodov pred nami. Tudi tistih pred svetovnima vojnama in v prejšnjih stoletjih, ki so v nenehnem trudu dosegali, oblikovali in ohranjali zlati kelih slovenske katoliške omike. Je torej simbol in utelešenje kontinuitete.“

Zvečer so v kapeli zavoda pripravili še orgelski koncert cistercijanskega oblata brata Gaudencija Potočnika.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.