Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Začelo se je srečanje kardinalov s papežem

Cerkev po svetu | 19.11.2010, 11:35

V pripravi na jutrišnji konzistorij, ko bo papež uradno imenoval 24 novih kardinalov, so se člani kardinalskega zbora skupaj z novoimenovanimi kardinali že davi zbrali na dnevu duhovne priprave in molitve. Dopoldne so razpravljali o verski svobodi po različnih državah sveta in pomenu liturgije danes.

Popoldne pa bodo posvetili aktualnim vprašanjem v Cerkvi. Med njimi so tudi spolne zlorabe s strani duhovnikov in redovnikov ter ustanovitev posebnega ordinariata za anglikance, ki želijo prestopiti v Katoliško Cerkev.

Dan molitve in premišljevanja pred jutrišnjem konzistorijem je davi odprl papež Benedikt XVI. P. Federico Lombardi je za Radio Vatikan povedal, kakšna merila odločajo o izbiri novih kardinalov. Med njimi imajo pomembno mesto naloge v služenju Cerkvi in vesoljnost predstavnikov. Tako papež oblikuje skupino osebnosti, katerim je zaupana ključna naloga izbire Petrovega naslednika in ki mora v polni duhovni solidarnosti sodelovati s papežem pri njegovem poslanstvu.

Dan priprave na konzistorij ima po besedah p. Lombardija dvojni pomen in sicer molitev in premišljevanje. Papež želi moliti s tistimi, ki naj bi od blizu podprli njegovo službo, in sodelovati pri skupnem razmisleku o določenih temah.

Papež s kardinali znova tudi o spolnih zlorabah

Med njimi v medijih odmeva predvsem razprava o spolnih zlorabah, o katerih bo beseda tekla popoldne. Nekateri navajajo, da naj bi papež s kardinali o tem prvič spregovoril, kar pa seveda ni res. Naj navedemo le nekaj primerov. Že njegov predhodnik Janez Pavel II. je aprila 2002 v Vatikan povabil ameriške škofe in kardinale, da bi našli rešitve za ta zločin. Februarja letos je Benedikt XVI. v Vatikan poklical irske škofe, temu pa je sledilo pismo irskim katoličanom in pretekli petek začetek apostolske vizitacije, ki bo po bogoslovjih in nadškofijah potekala vse do velike noči. Sicer pa se je papež s škofi o temi spolnih zlorab pogovarjal tudi ob vsakem pastoralnem potovanju. Spomnimo le na njegove besede v ZDA, Avstraliji in nazadnje septembra letos v Angliji. Med somaševanjem s škofi in duhovniki v westminstrski katedrali je znova ponovil, da globoko obžaluje ta nezaslišana kriminalna dejanja, ki so se zgodila nedolžnim žrtvam.

Tudi pred zadnjima dvema konzistorijema so pripravili dan molitve in duhovne poglobitve. Leta 2007 so ga posvetili ekumenskemu dialogu in odprti razpravi o življenju Cerkve. Leta 2006 pa so spregovorili o poslanstvu upokojenih škofov, liturgični prenovi ter odnosu Svetega sedeža z Islamom.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...