Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Roman Žveglič predsednik Sindikata kmetov (foto: ARO)
Roman Žveglič predsednik Sindikata kmetov

Gremo v parlament!

Slovenija | 17.11.2010, 16:18

Nevladne organizacije v kmetijstvu že dolgo opozarjajo na vedno slabši dohodkovni položaj slovenskega kmetijstva in na nesprejemljive težnje po dodatnem obdavčevanju dohodkov iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti. Opoldne so na to temo pripravili odmevno javno razpravo.

Kmetje so enotni - nesprejemljivo je, da je Ministrstvo za finance brez predhodnega usklajevanja z zainteresirano javnostjo, predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini vložilo v vladno proceduro. Kmetje predlaganim rešitvam ostro nasprotujejo in zahtevajo, da se zakon spremeni, tako da bo dohodninsko osnovo iz naslova dohodov iz kmetijske dejavnosti predstavljal samo katastrski dohodek. Zahtevajo tudi, da se prag za obvezno uvedbo knjigovodstva na kmetijah zviša na 7500 eurov katastrskega dohodka, brez dodanih ukrepov kmetijske politike. Kmetje zahtevajo tudi, da se ti ukrepi ne smejo vštevati v osnovo za odmero dohodnine, pristajajo pa na možnost, da se kmetijska plačila obdavčijo pri viru po stopnji 5 odstotkov.

Na shodu so vlado pozvali, da čimprej odpre kvalitetno javno razpravo v vseh pomembnih vprašanjih kmetijstva, zahtevajo pa tudi, da nevladne kmečke organizacije dobijo svojega predstavnika tudi v Ekonomsko socialnem svetu.

Kmetje v Kinu Šiška
Kmetje v Kinu Šiška © Administrator

Nevladne kmetijske organizacije so tudi napovedale ustanovitev skupnega stavkovnega odbora, ki bo spremljal dogajanje in se odločal o nadaljnjih korakih.

Koliko vas je toliko korajžnih?

Andrej Podpečan, kmet iz Galicije
Andrej Podpečan, kmet iz Galicije © ARO

„Koliko vas je toliko korajžnih, da gremo na balkon Državnega zbora poslušat, kaj ti cepci o nas govorijo?“ je zbrane kmete v dvorani Kina Šiška pozval kmet Andrej Podpečan iz Galicije. „Dajmo se prešteti! Nobenih protestov, nobenega vpitja, dajmo jim čutiti, da smo tukaj, da svojih gruntov ne damo!“

Slovenija, Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...