Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Vse več kritik predloga novega zakona o verski svobodi

Slovenija | 09.11.2010, 11:56

Svet krščanskih Cerkva v Sloveniji, ki ga sestavljajo predstavniki Katoliške, Evangeličanske in Srbske pravoslavne Cerkve, je na dopisni seji sprejel izjavo o predlogu novega Zakona o verski svobodi.

V izjavi so izrazili zaskrbljenost zaradi načrta Urada za verske skupnosti, ki namerava sprožiti zakonodajni postopek za novi zakon, ki naj bi nadomestil obstoječi Zakon o verski svobodi. Izjavi se je pridružila tudi Islamska skupnost v Sloveniji.

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres, protojerej Srbske pravoslavne Cerkve Peran Bošković, evangeličanski škof Geza Erniša in mufti Islamske skupnosti Nedžad Grabus so v izjavi poudarili, da je ustavno sodišče presodilo, da je sedanji zakon o verski svobodi skladen z Ustavo, razen v dveh nebistvenih določilih, zato ne vidijo nobenega ustavnopravnega razloga za pisanje novega zakona. „Tudi velika večina Cerkva in verskih skupnosti je izrazila svoje zadovoljstvo z obstoječim zakonom, zato ga je neprimerno ukinjati in pisati novega,“ so zapisali in dodali, da ugotavljajo, da so vse primerljive evropske države v zadovoljstvo Cerkva in verskih skupnosti ter njihovih članov tovrstna vprašanja že zdavnaj uredile.

Spomnimo, da je sedaj veljavni zakon bil sprejet komaj februarja 2007, sedanje vodstvo urada pa ga želi ponovno spremeniti. „Po eni strani ni nobene potrebe po novem zakonu in so izhodišča Urada za verske skupnosti za novi zakon mestoma celo v nasprotju z ustavnopravnim konceptom verske svobode, po drugi strani pa ta namera lahko vodi k novi politični instrumentalizaciji religije in Cerkva, zato namero o pripravi novega zakona odločno odklanjamo. Predlagamo, da se obstoječi zakon popravi samo v obsegu in členih, kakor zahteva Ustavno sodišče Republike Slovenije,“ so jasni v Svetu krščanskih Cerkva v Sloveniji skupaj z Islamsko skupnostjo, kjer dodajajo, da zahtevajo stabilen pravni položaj in uresničitev pravice do pravne varnosti, česar pa nenehno spreminjanje temeljnega zakona, ki opredeljuje izvajanje ene najpomembnejših človekovih pravic, t. j. pravice do verske svobode v vseh njenih štirih razsežnostih: individualni in kolektivni, zasebni in javni nikakor ne zagotavlja. „Odločno odklanjamo politizacijo vere in Cerkva, ki bi jo parlamentarno obravnavanje predvidenega novega zakona dve leti pred državnozborskimi volitvami zagotovo vnovič spodbudilo,“ so izjavo sklenili ljubljanski nadškof metropolit dr. Anton Stres za Katoliško Cerkev, protojerej Peran Bošković za Srbsko pravoslavno Cerkev, škof mag. Geza Erniša za Evangeličansko Cerkev in mufti dr. Nedžad Grabus za Islamsko skupnost v Republiki Sloveniji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...