Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Fantje Artiški (foto: Vesna Sever Borovnik)
Fantje Artiški

Da b' se skoraj že noč storila

| 24.10.2010, 09:30

Oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla posnetek z regijskega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Dolenjske, Posavja in Bele krajine, ki je bilo 8. oktobra v Zabukovju.

Kraj Zabukovje pri Sevnici povezuje osem manjših vasi, od katerih se vsaka deli na še manjše zaselke, razkropljene po večinoma hribovitem področju. Velikih kmetij, ki bi domačinom omogočale preživetje, je tam le za vzorec, zato se na delo vozijo v bližnja večja mesta. Prevladujejo manjše kmetije in kmetijstvo, poleg vinogradništva, sadjarstva, poljedelstva, živinoreje, v zadnjem času pa tudi turizma, predstavlja le eno izmed dopolnilnih dejavnosti tamkajšnjih prebivalcev. So pa krajani Zabukovja ne dolgo nazaj dobili nov kulturni dom, ki je bil 8. oktobra prizorišče regijskega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž Dolenjske, Posavja in Bele krajine. Prireditev je pripravil Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Sevnica, skupine pa je na podlagi ogledov območnih srečanj izbrala dr. Urša Šivic. Na prireditvi se je 12 skupin predstavilo z dvema pesmima ali vižama, v oddaji pa so se nekateri, zaradi časovne omejitve, oglasili le z enim napevom.

Fantje z vasi iz Škocjana na Dolenjskem
Fantje z vasi iz Škocjana na Dolenjskem © Vesna Sever

Kot prvi so z ljubezensko in vojaško pesmijo nastopili Fantje z vasi iz Škocjana na Dolenjskem, ki jih 14 – o leto druži petje, zbiranje in dokumentiranje pesemskega izročila svojega domačega kraja in bližnje okolice.

Pevci iz Šentruperta na Dolenjskem
Pevci iz Šentruperta na Dolenjskem © Vesna Sever

Z napevom Tam v Štajerski deželi se je oglasilo šest pevcev iz Šentruperta na Dolenjskem. Hudomušni napev je zapela skupina Vaški zvon iz Prečne, velikonočno pesem so zapele pevke Žejno s Čateža ob Savi, z jurjevsko kolednico pa so se oglasili Koledniki iz Bušeče vasi na Dolenjskem. Ti jo vsako leto na predvečer Svetega Jurija pojejo pri obhodih od hiše do hiše, zbrana sredstva pa poklonijo v humanitarne namene.

Triglasno fantovsko petje, ko en pevec poje naprej, drugi gre čez ali cvika, ostali pa basirajo, je značilnost pevcev iz Globokega.

Janez Pezdirec iz Slamne vasi pri Metliki
Janez Pezdirec iz Slamne vasi pri Metliki © Vesna Sever

Janez Pezdirec iz Slamne vasi pri Metliki je dober poznavalec ljudskega izročila in že nekaj let vestno zbira in arhivira ljudsko glasbeno dediščino v Beli Krajini. Del tega sta tudi stari ohcetni; Polka za starešino in valček Pred cerkvijo, ki ju je zaigral na harmoniko, nastopil pa je tudi s pevci iz Bele krajine.

V oddaji smo slišali še pevce iz Artič, pevce iz Blance, Kapelske pube, ki se lahko pohvalijo z mladimi pevci in Fante s Preske, ki prihajajo iz majhne gručaste vasice na vrhu Boštanjskega hriba.

Vabljeni k poslušanju in v naš avdio arhiv.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.