Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pevke Trstenke iz Podlehnika (foto: Vesna Sever)
Pevke Trstenke iz Podlehnika

Po vrtu sem šprancirala

| 07.10.2010, 13:17

Prvo oktobrsko oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo pletli s pevci in z godci iz Haloz, Slovenskih Goric, Prlekije, z Dravskega polja, s Pohorja, iz Čateža in Ljubljane.

Nastopili so na večeru ljudske glasbe, ki so ga 10. septembra pripravile pevke Trstenke iz Podlehnika. Marica Junger, Micika Jus, Tinka Merc, Kristina Habjanič, Anica Lozinšek, Danica Jelen, Olga Šega, Jožica Trafela, Angela Krajnc, Helena Gabrovec in Milka Jelen so potomke nekdanjih haloških pevcev in pevk, ki skrbno negujejo in ohranjajo svoje pesmi. V organizirani obliki se družijo od leta 2001. Večglasje, razpotegnjeno in robato vokalno podajanje, kjer pesmi »tečejo« počasi in zvenijo s polnim in odprtim glasom, so značilnosti haloškega petja. Njihove pesmi; zdravičke, napitnice, pesmi o vinu in vinogradu, ljubezenske pesmi, pripovedne, obredne, vojaške, šaljive in druge, pa so ogledalo težkega življenja viničarjev in kajžarjev. Nekaj vsebinsko bogatega gradiva so pevke zapisale v pesmarici Ustavi se tam, kjer pojo in zvočno dokumentirale na treh zgoščenkah.

Muzikanti iz Lancove vasi pri Ptuju
Muzikanti iz Lancove vasi pri Ptuju © Vesna Sever

Trstenke srečujemo na različnih koncertnih odrih in prireditvenih prostorih po vsej Sloveniji, srečanja pevcev in godcev pa pripravljajo tudi v domačem kraju. Na letošnjem je vodja pevk Trstenk, gospa Lojzka Merc, zbrane nagovorila in med drugim povedala:

»Bit našega notranjega življenja, je naše notranje čustvo, saj naše srce hrepeni po sreči, zadovoljstvu, upanju in ljubezni. Ljudska pesem, ta dragocen vir iz preteklosti, je ena izmed narcisnih cvetov, ki nam krasijo življenje. Največkrat niti ne pomislimo, kaj žene pevce ljudskih pesmi, da pesmi prepevamo. Čeprav vemo, da bi v današnjem času ljudska pesem že davno zatonila v pozabo, če ne bi bilo ljudi, ki jim je ljudska pesem čustveno plačilo ali neka notranja nuja ali bolje rečeno, v njihovih srcih cvetijo narcisni cvetovi.«

Pevke Cintare iz Ljubljane
Pevke Cintare iz Ljubljane © Vesna Sever

Na večeru ljudske glasbe, so poleg gostiteljic, pevk Trstenk, nastopili še godci Društva upokojencev iz Velike Nedelje, Muzikanti iz Lancove vasi, pevke Društva upokojencev s Ptujske Gore, pevci iz Selc, pevci s Koga, mladi pevci s Keblja, Jablovške pevke, pevci Mejaši iz Repišč, pevke iz Osluševcev, pevci Kopači iz Podlehnika, pevke Žejno s Čateža ob Savi in pevke Cintare iz Ljubljane.

Odlomke s koncerta smo strnili v oddajo Po vrtu sem šprancirala.

Vabljeni k poslušanju in v naš avdio arhiv.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.