Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Skupina Leriduss (foto: Ritem Duha)
Skupina Leriduss

VIDEO: IX. Ritem Duha navdušil

Slovenija | 17.10.2010, 09:58

Maribor je to soboto zvečer že devetič gostil največji slovenski festival duhovne glasbe Ritem Duha 2010. Potekal je v športni dvorani Vrbanska, neposredno pa ga je prenašal Radio Ognjišče. V tekmovalnem delu, se je predstavilo deset novih, še neobjavljenih skladb. V spremljevalnem programu je nastopil Stična band, program pa sta povezovala Mateja Feltrin Novljan in Blaž Lesnik.

Začetki festivala segajo v leto 2001, ko so ga soorganizirali društvo dr. Antona Murka, Hoče, Salezijanski mladinski center Maribor in Radio Ognjišče. Že po prvem festivalu, ki je potekal še pod imenom »Festival duhovne ritmične glasbe«, sta do danes organizatorja dva, Salezijanski mladinski center Maribor in Radio Ognjišče, festival pa je dobil tudi ime: Ritem Duha.

Festival ima tri pomembne vidike. Prvi je ta, da v slovenski prostor prinaša nove avtorske popevke, ki imajo duhovno vsebino. Drugi je, da festival želi povezovati avtorje tovrstne glasbe, ki delujejo v slovenskem prostoru. In kot tretje je to dogodek, ki združuje mlade in manj mlade poslušalce te glasbe z vseh koncev Slovenije.

Slednje se je udejanjilo tudi tokrat. Finalni festivalski večer je bil ponovno razprodan. Dogodek nepozaben. Poln zdrave zabave in obilice dobre volje. Ker gre za tekmovalno obliko festivala, je tako žirija v sestavi: Jose Nzobandora, Ingrid Müller, p. Stane Bešter, Antonio Tkalec in Rahela Nidorfer izbrala najboljšo skladbo, več kot 1100 ljudi pa je odločalo o nagradi občinstva.

Skupina Leriduss
Skupina Leriduss © Ritem Duha

Zmagovalka festivala skupina Leriduss

Na Devetem Ritmu Duha so festivalsko žirijo prepričali člani skupine Leriduss. Pod tem imenom se od leta 2008 družijo prijatelji in sošolci, ki so se zbrali, da popestrijo dogajanje na dekanijskem srečanju. Kilometrino si nabirajo po odrih in cerkvah v domačih krajih, v Lenartu in Mariboru, kar se je čutilo tudi v dvorani, saj je bilo med obiskovalci veliko njihove zveste publike. Avtor skladbe in besedila je član skupine Nejc Kurbus, ki je po festivalu povedal, da je bila zmaga res pravo in lepo presenečenje, o skladbi pa: »Pesem je nastajala dolgo, v njej je zlito moje odkrivanje samega sebe.« Ustavimo se še pri imenu – Leriduss je skrajšano ime Lenarška ritmično duhovna slavilna skupina.

Tina Gačnik Tiana in Aleks Volasko navdušila občinstvo

Občinstvo je najbolj navdušil duet Tina Gačnik Tiana, lanska zmagovalka, in Aleks Volasko, ki je na oder Ritma Duha stopil prvič. »Ne vem, kako bi obiskala te občutke, vsakič znova sem vesela, presenečena in hvaležna vsem, ki nas pridejo podpirat. Hvala za glasove,« je svoje misli po končanem festivalu strnila Tiana, Aleks pa: »Tiana je zelo dobra mentorica – brez tebe ne bi šlo!«

Najboljše besedilo napisal Gregor Čušin

Letos je bilo težko izbrati tudi najboljše besedilo, kar priča o višjem nivoju kakovosti, so povedali člani komisije. In kako smo se odločili? Izbrali so besedilo „Včasih“ avtorja Gregorja Čušina, zapela pa ga je mlada Meta Horvat. V besedilu je mogoče zaznati vse odtenke življenja – veselje, stiske, veličino Njegove ljubezni, hkrati pa je stilsko dovršeno. »Igrivost besed in besednih zvez v nekaterih trenutkih vnaša v pesem komično perspektivo, toda ne na račun duhovnega sporočila, ki ostaja močno in zelo osebno. Odkrito in občuteno izraža vero v Boga in Njegovo ljubezen,« so zapisali člani komisije.

Več in podrobneje na http://www.ritemduha.net!
Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...