Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

V mestnih občinah rezultati za zdaj kažejo na uspeh sedanjih županov

Slovenija | 10.10.2010, 23:44

Medtem ko so v nekaterih mestnih občinah že prešteli večino glasovnic, je v Mariboru in Ljubljani zbiranje podatkov počasnejše. V Ljubljani je po rezultatih vzporednih volitev zmagal sedanji župan Zoran Janković, v Mariboru pa je sedanji župan Franc Kangler na meji 50 odstotkov, a nad pragom za zmago v prvem krogu.

V treh mestnih občinah, kjer so večino oddanih glasovnic že prešteli, delni rezultati kažejo na zmago sedanjih županov. Tako bo Slovenj Gradec še naprej vodil Matjaž Zanoškar, Mursko Soboto Anton Štihec, v Celju pa ostaja župan Bojan Šrot.

V Velenju bodo dobili novega župana, Bojana Kontiča. V Novem mestu se obeta drugi krog, v katerem se bosta pomerila sedanji župan Alojzij Muhič in Bojan Kekec. Po dobrih 46 odstotkih preštetih glasovnic bo tudi na Ptuju potreben drugi krog županskih volitev. Vanj naj bi se uvrstila Štefan Čelan in Miroslav Luci.

Tudi za Kranj se je za zdaj lahko mogoče znesti zgolj na rezultate vzporednih volitev, saj so doslej objavljeni le podatki za preštetih šest odstotkov glasovnic. V drugem krogu županskih volitev naj bi volivci izbirali med Mohorjem Bogatajem in Hermino Krt.

Za Novo Gorico je preštetih 28 odstotkov glasovnic, kar zaenkrat potrjuje z vzporednim glasovanjem napovedan drugi krog med Darinko Kozinc in Matejem Arčonom.

Rezultate vzporednih volitev sta že komentirala predsednik vlade in SD Borut Pahor in prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša.

Socialnih demokratov tokratne lokalne volitve niso "odnesle", kot so nekateri napovedali, je prepričan Pahor. Meni, da se je stranka "kar dobro odrezala" in je zadovoljen z rezultati, ki jih je dosegla. "Prijetno sem presenečen, saj smo dosegli več, kot sem pričakoval," je na sedežu SD dejal Pahor.

Janša glede na rezultate vzporednih volitev v šestih mestnih občinah ugotavlja, da je SDS prepričljiva zmagovalka v seštevku glasov. Tudi pri županskih kandidaturah imajo za drugi krog nekaj "želez v ognju" in so obeti bolj optimistični kot pred štirimi leti. Ob tem prvak SDS opozarja na nizko volilno udeležbo.

"Še posebej v mestih očitno vlada apatija, morda ponekod tudi strah. Tisti, ki danes slavijo z visokimi odstotki, bi se morali vprašati, zakaj je ponekod polovica volivcev ostala doma," je v izjavi za medije dejal Janša.

V Ajdovščini in Tržiču verjetno drugi krog, v več občinah uspešni sedanji župani

Župane je glede na delne izide v prvem krogu dobilo kar nekaj večjih občin, med njimi Postojna, Tolmin, Lendava, Idrija, Zagorje ob Savi, Jesenice, Krško, Ravne na Koroškem, Sežana in Litija. V vseh omenjenih občinah so zmagali sedanji župani. Zanimiv dvoboj v drugem krogu pa se obeta denimo v Ajdovščini, v Kočevju, verjetno pa tudi v Tržiču.

V Ajdovščini sta se v drugi krog uvrstila Boris Jež (skupni kandidat SD, NSi, SLS in SDS) in sedanji župan Marjan Poljšak (Narodna stranka dela). Drugi krog bo tudi v Kočevju, kjer je bil v prvem krogu Vladimir Prebilič (neodvisni kandidat) uspešnejši kot sedanji župan Janko Veber (SD).

V Tržiču se po delnih rezultatih za zdaj še ne ve, ali bo potreben dvoboj med sedanjim županom Borutom Sajovicem (LDS), ki ima sedaj okoli 50 odstotkov glasov, in Pavlom Ruparjem (SDS).

Delni izidi pa prepričljivo zmago kažejo sedanjim županom Tomažu Roženu (SDS) v Ravnah na Koroškem, Urošu Brežanu (skupni kandidat SMS-Zeleni, SLS in Zveza za Primorsko) v Tolminu, Antonu Balažku (neodvisni kandidat) v Lendavi ter Matjažu Švaganu (Zagorje gre naprej - Združenje za napredek Zasavja) v Zagorju ob Savi.

V Postojni ostaja še naprej župan Jernej Verbič (neodvisni kandidat). Na Jesenicah bo še naprej županoval Tomaž Tom Mencinger (SD), v Idriji Bojan Sever (SD, LDS in Zares), v Litiji pa Franc Rokavec (SLS).

Tudi v Krškem in Sežani sprememb ne bo, občini bosta še naprej vodila Franc Bogovič (SLS) in Davorin Terčon (skupni kandidat Zares, LDS, SD in Zveze za Primorsko).

Slovenija, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...