Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Razdrobljenost Slovenije (foto: NN)
Razdrobljenost Slovenije

Volivci bodo danes odločali o novih vodstvih slovenskih občin

Slovenija | 10.10.2010, 09:34

Volivke in volivci bodo na današnjih lokalnih volitvah izbirali nova vodstva 208 slovenskih občin. Ob 7. uri se bo po državi odprlo več kot 3000 volišč, na katerih bodo volivke in volivci lahko oddali svoj glas županskim kandidatom in kandidatnim listam za občinske svete, ki so jih v času volilne kampanje v minulem mesecu najbolj prepričali.

Na tokratnih lokalnih volitvah bodo volivke in volivci župane in člane občinskih svetov volili v 208 občinah, saj je ustavno sodišče volitve v Kopru in Trebnjem zadržalo. V preostalih občinah pa se tokrat za županski položaj poteguje 774 kandidatov, za več kot 3300 svetniških mest pa 26.188 kandidatov. Obenem bodo volivci izbirali tudi člane četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti, ponekod tudi predstavnike narodnostnih in romskih skupnosti.

Vse do konca glasovanja ob 19. uri še vedno velja volilni molk, ko je prepovedana vsakršno prepričevanje ali nagovarjanje volivk in volivcev z namenom pridobivanja volilnih glasov. V soboto so na inšpektoratu za notranje zadeve prejeli 54 prijav domnevnih kršitev volilnega molka.

Na ministrstvu za notranje zadeve deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka. Do 7. ure zjutraj je domnevne kršitve molka mogoče sporočiti operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Od 7. ure do zaprtja volišča pa bo prijave na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Slovenija, Politika
Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...