Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Živa Beseda – Svetopisemski maraton 2010

Slovenija | 01.10.2010, 00:12

V Duhovnem središču sv. Jožefa v Ljubljani bo od sobote, 2. do sobote, 9. oktobra 2010 štiriindvajset ur na dan potekal svetopisemski maraton, ki pomeni izmenično, nepretrgano branje Svetega pisma. Beseda maraton nakazuje, da gre za vztrajanje, saj ob Božji besedi bedijo podnevi in ponoči (prim. Kol 4,2). Maraton je v našem prostoru novost, saj je bil prvič pripravljen in izveden leta 2007.

Osrednja dejavnost Svetopisemskega maratona bo nepretrgano, noč in dan in ves teden trajajoče branje Svetega pisma v kapeli Duhovnega središča Svetega Jožefa v Ljubljani. Pri branju se bo zvrstilo več kot 1000 bralcev - prostovoljcev, v Ljubljani in po drugih krajih Slovenije pa bo organizirano tudi okrog 20 različnih spremljevalnih dogodkov. Pobudnik je Svetopisemka družba Slovenije, sodelujejo pa številna duhovna gibanja in krščanske cerkve.

Namen Svetopisemskega maratona je spoznavanje močnih sporočil Svetega pisma, ki odmevajo od davnine do danes in se dotikajo vprašanj in problemov čleveštva, aktualnih tudi v današnjem času. Ob Svetopisemskem maratonu se družijo in spoznavajo predstavniki različnih krščanskih cerkva, zato ima dogodek velik ekumenski učinek V letu ko je Ljubljana svetovna prestolnica knjige s svetopisemskim maratonom poudarjamo tudi splošni kulturni pomen Biblije, saj smo Slovenci ravno z njenim prevodom dobili svoj knjižni jezik. 

Seznam spremljevalnih dogodkov obsega zanimiva predavanja in kulturne prireditve. V sredo 6. oktobra 2010 ob 19.00 bo v Domu španskih borcev v Ljubljani govoril svetovno znani brat Yun iz Kitajske, avtor izjemno zanimive knjige Nebeški človek. V četrtek 7. oktobra 2010 ob 19.00 bo v Dravljah v Ljubljani predavanje z naslovom Kaj je osnovno sporočilo Sv. pisma? V petek 8. oktobra 2010 bo v Podutiku v Ljubljani predavanje pastorja Zmaga Godine »Osvoboditev od bremen za katera niste ustvarjeni«. Podroben program Svetopisemskega maratona 2010 je v priponki in na spletni strani www.svetopisemskimaraton.si.

Sklepna prireditev Svetopisemskega maratona bo v soboto 9. oktobra 2010 ob 17.00 na parkirišču za cerkvijo Duhovnega središča sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani. Slovesnost bo obsegala tudi koncert sodobne duhovne glasbe z dramskimi vložki igralca Gregorja Čušina.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.