Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Učenci OŠ Alojzija Šuštarja (foto: nn)
Učenci OŠ Alojzija Šuštarja | (foto: nn)

Otroci pomagali otrokom

Slovenija | 23.09.2010, 14:10

V Osnovni šoli Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani je potekala sklepna prireditev akcije „Pokloni zvezek.“ Učenci te osnovne šole so namreč zbrali največ zvezkov za pomoč.

Akcijo je organizirala Slovenska Karitas. „Združil nas je ponos, da smo stopili skupaj in pri otrocih že drugo leto razvijali solidarnostno dimenzijo,“ je v pogovoru po slovesnosti dejal tajnik slovenske Karitas Imre Jerebic in se v imenu vseh 200 mladih, ki so prejeli zvezke učencev osnovne pole Alojzija Šuštarja zahvalil za lepo gesto, ki so jo izrazili tudi z verzom, napisanim v zvezek.

„Zelo lepo je bilo, ker so lahko v ta zvezek napisali posvetilo,“ pa je povedala ravnateljica šole Marina Rugelj in dodala, da so pri akciji poleg otrok sodelovali tudi starši. Vse prisotne na prireditvi je s svojimi iskrivimi pesmimi razveselil kantavtor Adi Smolar. „Zelo pomembno je, da se začne ta čut za sočloveka vzbujati v najzgodnejših letih in tovrstne akcije k temu doprinesejo, se pravi, da vzgajamo ljudi, ki bodo tudi v prihodnje znali prisluhniti stiski drugih,“ je povedal Smolar.

Slovenska Karitas s šolskimi potrebščinami pomagala 10.222 osnovnošolcem

V mesecu juliju in avgustu je po škofijskih Karitas potekalo razdeljevanje pomoči socialno ogroženim osnovnošolcem. Tako je pomoč s šolskimi potrebščinami skupaj dosegla 10.222 osnovnošolcev. Glede na lani se je število osnovnošolcev, ki so prejeli pomoč povečalo za 25 odstotkov. Še posebej v povezavi z brezposelnostjo smo beležili veliko povečanje števila prosilcev na širšem območju Celja, Maribora in Koroške. Vendar tudi druga območja beležijo povečanje.

V akciji „Pokloni zvezek“ so otroci zbirali zvezke in razmišljali o solidarnosti in o stiskah, ki jih doživljajo njihovi sovrstniki. V akciji, za katero so pripravili tudi posebne delavnice in nagovor k solidarnosti, je sodelovalo 224 OŠ in PŠ in njihovih učiteljev. Skupaj so učenci po vsej Sloveniji zbrali preko 13.873 zvezkov.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.