Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

France Bevk - Človek s človekom

Slovenija | 17.09.2010, 10:52

Letošnji 17. september sta zaznamovali okrogli obletnici pisatelja Franceta Bevka: 120. obletnica rojstva in 40. obletnica smrti. V občini Cerkno so ob jubileju pripravili vrsto prireditev s skupnim naslovom Človek s človekom.

Osrednja spominska akademija bo nocoj na Sedejevem trgu, kjer bo med drugim o pisatelju iz Zakojce spregovoril Ciril Zlobec. V Bevkovi knjižnici so že pred dnevi odprli razstavo njegovih knjig, v nedeljo pa bo v Zakojci „odprti dan“ Bevkove domačije. Pisatelja smo se spomnili tudi na radiu Ognjišče in v četrtkovi oddaji Beremo, beremo pripravili literarni večer s Kaplanom Martinom Čedermacem.

France Bevk se je rodil 17. septembra 1890 v Zakojci pri Cerknem. Na Cerkljanskem je preživljal otroštvo in končal ljudsko šolo. Poklicna pot ga je vodila od trgovskega vajenca, do učitelja, urednika in pisatelja. Zrela leta je preživljal v Gorici, Trstu in Ljubljani. Leta 1906 je tržaškem Družinskem prijatelju objavil prvo črtico in v naslednjih petinšestdesetih letih napisal približno stošetdeset del: pesmi, zgodovinskih in sodobnih povesti, romanov, novel, črtic, dram, mladinskih pesmi in povesti, scenarijev, potopisov in spominov. Za njegovo najboljše delo velja roman Kaplan Martin Čédermac. V njem pisatelj opisuje duhovnika v Benečiji, ki se bori z italijansko svetno in cerkveno oblastjo, da bi svojim vernikom kljub fašističnim pritiskom ohranil jezik in slovenstvo. Roman je visoka pesem primorski duhovščini, ki je desetletja reševala tudi jezik in narodno zavest na skrajnem zahodu slovenskega etničnega ozemlja. Priljubljena so tudi Bevkova mladinska dela: Pastirci, Grivarjevi otroci, Lukec in njegov škorec, Mladost med gorami, Učiteljica Breda, Mali upornik ...

France Bevk je umrl na svoj rojstni dan leta 1970 v Ljubljani.

Slovenija, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.