Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Če je pesem iz duše prišla, mora seči do srca

| 13.09.2010, 15:22

Iz krajev raztresenih med griči na severovzhodnem delu Slovenskih Goric in reko Dravo, prihaja skupina pevcev Zrelo klasje. Ob izdaji svoje šeste zgoščenke in ob peti obletnici so minulo soboto v Ormožu pripravili koncert. Nekaj odlomov s prireditve smo strnili v oddajo Pevci zapojte, godci zagod'te.

Pavla Prapotnik, Marija Zemljič, Božena Tomšič, Anica Puklavec, Neža Zlatnik, Katarina Ivanuša, Marija Pongračič in Dominik Pongračič se družijo v skupini Zrelo klasje. Posamezni člani so začeli organizirano nastopati že pred skoraj 50 leti. V letu 2005 pa so ustanovili samostojno pevsko društvo, ki ohranja pesemsko izročilo severovzhodnega dela Slovenskih Goric. Pevci pojejo ljudske pesmi iz okolice Ormoža, ohranjajo izdelovanje rož iz krep papirja, ob posebnih priložnostih okrasijo tudi cerkve in kapelice, izdelujejo pa tudi venčke iz klasja in travniški rož.

Ker so v skupini starejše pevke, ki zase pravijo, da so že dovolj zrele, kot klasje, je bilo ime na dlani. Sprva je bila skupina sestavljena samo iz žensk, kasneje pa so medse povabile še Dominika Pongračiča, samoukega organista v ormoški cerkvi, kateremu so zaupale mentorstvo, zvočno podobo večglasnega petja pa barva z basom.

Skupina se lahko pohvali z zelo obsežnim vsebinsko raznolikim gradivom ljudskih pesmi med katerim najdemo pripovedne, vojaške, obredne, ljubezenske, nabožne in šaljive pesmi. Iz spomina so ga priklicale pevke, ponj pa so se odpravili tudi med domačine. Za cilj svojega obstoja so si pevci zadali petje, zbiranje in dokumentiranje pesemskega izročila. Izdali so pesmarico 117 pesemskih besedil ljudskih pesmi z naslovom Šopek. Gradivo so zvočno dokumentirali na petih zgoščenkah, šesta pa je bila predstavljena na jubilejnem koncertu. Ker imajo gradiva še dovolj, že snujejo načrte za nadaljnje delo. Želijo si pomladiti skupino in pesemsko izročilo prenesti na mlajše.

Pevsko društvo Zrelo klasje iz Ormoža
Pevsko društvo Zrelo klasje iz Ormoža © Vesna Sever

Na večer ljudskih pesmi in godčevskih viž ob 5. obletnici skupine pevcev Zrelo klasje iz Ormoža so bili povabljeni še Podgorski vaški pevci, Pevke iz Osluševcev, skupina Zarja iz Račne, Pevci iz Obreža, Pevci izpod Boča, Pevci in godci Treh vasi in godci iz Podgorcev. Odlomke s prireditve za katero drži, da je pesem iz duše prišla in segla do srca, smo strnili v oddajo, ostalega pa shranili v radijski arhiv za druge priložnosti.

Oddaje v katerih ima prostor slovenska ljudska glasba so na sporedu vsako soboto ob 17. uri, s ponovitvijo istega dne ob 23. uri. Shranjene pa so tudi v avdiu arhivu na naši spletni strani. Vabljeni k poslušanju.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.