Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Staša Lepej Bašelj (foto: ARO)
Staša Lepej Bašelj

Camino spremeni človeka

Oddaje | 17.09.2010, 19:17

V oddaji "Naš Gost" smo se tretjo septembrsko soboto na Radiu Ognjišče pogovarjali s popotnico, romarko, skrbno materjo, čutečo prijateljico, po poklicu odvetnico, trenutno notarko, ki ljubi knjige in vse več piše tudi sama. Naša gostja je bila Staša Lepej Bašelj.

Camino, moja samotna pot

Tako je naslovila svojo prvo knjigo naša sogovornica v sobotni popoldanski, pogovorni oddaji, Staša Lepej Bašelj, ko se je pred štirimi leti popolnoma sama odpravila na pot v neznano, v Camino, na starodavno romarsko pešpot. Zakaj, smo jo vprašali, s kakšnim namenom in ciljem? Zakaj sama? Zakaj peš? Kaj spodbudi človeka na 807 km dolgo pot od francoskega mesteca pod Pireneji do enega največjih svetovnih romarskih središč Santiago de Compostella v Španiji, kjer je grob apostola sv. Jakoba? Staša pravi: "Vprašanja, na katera nisem vedela odgovoriti niti na začetku, pa tudi potem ne, ko sem svoje romanje končala."

Camino je edinstvena in neprecenljiva izkušnja in preizkušnja

Kaj je bilo tisto, kar je prevagalo v odločitvi za pot, za romanje, Staša ne ve, ve pa, da jo je nekaj silovito gnalo tja, na tisto neskončno dolgo pot, ki se vije med širnimi pšeničnimi polji, med vinogradi, včasih po pusti in dolgočasni pokrajini, drugič med razgibanimi in živahnimi mesti, po poti, po kateri so stoletja romali ljudje z vsega sveta. V enem mesecu, kolikor je trajalo njeno romanje, je doživela marsikaj. Na svet in mnoge stvari v njem, zdaj gleda drugače. Romanje je močna preizkušnja. Žuljem, utrujenim nogam, razbolelim udom, neusmiljenim vremenskim muham narave, se ni moč izogniti. To je del poti, poti, ki preizkuša. In ob sklepu prehojenih dolgih, neskončnih kilometrov človeka utrdi in napolni, kot le malokaj. Romarjeva molitev so tihi, samotni koraki.

Enkrat romar, vedno romar

Po mesecu dni samotne, a neprecenljive izkušnje in bogate poti, se je leto pozneje Staša vrnila, takrat ne sama, z družbo – na portugalski del Camina. Lani je s prijatelji romala po severnoatlanski poti Camina. Pa še druge poti so, ki jih je prehodila, Nepal, Tibet, Svetopisemski kraji, romanje po Galileji, prehodila je tudi Slovenijo od vzhoda do juga in letos Asisi. Poslušajte posnetek pogovora z njo in ji prisluhnite v opisovanju drobca teh romanj. Mnoge je že navdušila za romanja, za popotovanja. Vesela je odzivov in mnogim, ki so ji sledili, je s svojimi izkušnjami tudi pomagala.

Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.