Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Zlata maša kardinala Franca Rodeta (foto: Tadej in Rok Majhenič)
Zlata maša kardinala Franca Rodeta

Kardinal Franc Rode obhajal zlato mašo tudi v domačem kraju

Cerkev na Slovenskem | 10.09.2010, 09:53

Kako je utripala Cerkev v Sloveniji v preteklem tednu in kaj nas čaka v prihajajočih dneh, ste lahko slišali v redni četrtkovi oddaji Naše škofije. Ustavili smo se na razstavi , ki jo je pripravilo Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov in je do 12. septembra na ogled v galeriji Družina, največ pozornosti pa smo namenili zlati maši kardinala dr. Franca Rodeta in slavnostni akademiji.

 

Zahvala za zdrav nazor

V cerkvi Sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah pri Domžalah je v nedeljo popoldne potekala slovesnost zlate maše kardinala Franca Rodeta. Prefekt kongregacije za redovnike je mašo ob 50. obletnici duhovništva daroval že v začetku julija v baziliki Sv. Petra v Vatikanu, na angelsko nedeljo pa jo je želel ponoviti še v domači cerkvi. Kardinalu se je pri oltarju pridružilo nekaj deset duhovnikov in več kot tisoč petsto vernikov iz njegove rodne župnije in od drugod. Skupaj so se Bogu zahvalili za petdeset let duhovniške službe. Franci Petič je že pridigi spomnil, da je papež Benedikt XVI. v pismu slavljencu zapisal, v čem je ta zahvala: „za velike darove, za vsestransko razgledanost, zdrav nazor ter zvestobo cerkvenemu učiteljstvu“.

Na predvečer zlate maše člani Kulturnega društva Groblje in župnije pripravili slavnostni sprejem za kardinala. V programu, ki so ga oblikovali s pesmimi in plesom, so se sprehodili skozi življenjsko pot kardinala Rodeta, ki se je rodil na Rodici, njegov rod pa je v tem kraju že od leta 1795. Med drugim so prebrali tudi pismo, ki ga je mati pisala Francu Rodetu ob njegovi novi maši. Kardinal Franc Rode bo imel to soboto ob 16. uri ponovitev zlate maše tudi v ljubljanski stolnici.

Izšla zgoščenka Male pesmi za Boga

Župnijski zavod sv. Miklavža Murska Sobota je ta teden izdal in predstavil tretjo zgoščenko Male pesmi za Boga, ki so jo posneli otroci vrtca Lavra, ki ga vodijo sestre Hčera Marije Pomočnice. Zgoščenka daje priložnost, da otroci skupaj s starši preživijo urice skupaj ob pesmi in glasbi. To je ena izmed konkretnih oblik kvalitetnega preživljanja prostega časa skupaj kot družina.

MMZ moli za papežev obisk in misijonarja Klemena Štolcarja

Papež Benedikt XVI. je v sredo dejal, da "se močno veseli" svojega prihajajočega obiska v Angliji in na Škotskem, kjer se bo mudil od 16. do 19. septembra. Britanskim oblastem se je na včerajšnji splošni avdienci zahvalil za trud, vložen v priprave njegovega obiska, vsem Britancem pa v angleščini poslal "prisrčne pozdrave".

Msgr. mag. Anton Pačnik je zapisal: „Molivke in molivci misijonske molitvene zveze se dobro zavedamo, da je ta papežev obisk velikega pomena za katoliško in anglikansko Cerkev, kakor tudi na političnem področju. Zato iz srca prosimo večnega Boga, naj obilno blagoslovil napore svetega očeta, priprave v Angliji in na Škotskem, potek in sadove tega obiska.

Ko vedno molimo tudi za oznanjevalce veselega oznanila doma: duhovnike, katehistinje in katehete, ter pastoralne delavce, naše misli danes hite na Madagaskar. Ta otok poznamo kot misijonsko polje mnogih Slovenskih misijonarjev, kjer tudi danes nekateri od njih še vedno opravljajo pomembno misijonsko delo. Med njimi je Klemen Štolcar, doma z Bleda, ki je na Madagaskar odšel kot škofijski duhovnik leta 1979. Deloval je v Ranomeni, Farafangani, Vangaindrano, trenutno pa je katedralni župnik in škofov vikar v Farafangani. Že 31 let je zvest Gospodov poslanec na tem otoku in se srečuje z vsemi mogočimi težavami. V enem svojih pisem piše: »Dvakrat sem cmoknil na spolzkem blatu, kar v prehojenih 80 km v petih dneh ni čudo. Pri tem sem si tako nategnil ovojnico okrog rame, da sem štiri noči mislil, da je Bog ponovno poslal egiptovsko temo na zlobni svet, ki se noče spreobrniti, a se je vsakič le zdanilo … Potem sem se moral seveda še zadnjih 120 km peljati z motorjem po obupni cesti. Stiskal sem zobe, da zvozim do kraja in pridem do kirurga, rentgena, nakar so sledile konjske doze šestih injekcij okrog rame in počitek.«

Klemen mora poprijeti za vsako delo, tako je škofijski šofer, mehanik, pa tudi duhovnik za vsako duhovniško opravilo in za nadomeščanje vsepovsod. Takole pravi: »Na našem sestankovanju s škofom je bilo izrečeno nekaj premestitev. Dobil sem nov čin: »mašilec lukenj« … , hodil bom pomagat enemu oslabelemu duhovniku. No do tistih krajev bo 70 km asfalta in dobrih 60 km makadama, v dežju pa blata. Pri opravljanju poslanstva bo tudi nekaj peš hoje, pa voženj z drevakom do kakšnih obvodnih podružnic. Mislim, da bo to precej pestro. Konec počitnic se mi obeta še nekaj pravništva, ker me je škof Benjamin zadolžil, da grem za 14 dni v glavno mesto poslušat cerkvene pravnike o razreševanju porok, oziroma razglasitvi njihove ničnosti. Tudi naša zakotna škofija bo v bodoče imela svoje prvostopenjsko sodišče. In tako naj se jaz, star cepec, spustim še v to, da bom na škofiji reševal te delikatne zadevščine!«

Sicer pa je Klemen tudi glavni vezni člen za vse naše misijonarje, ki delujejo na Madagaskarju. Preko njega gredo skoraj vse informacije in vsa pomoč od Misijonskega središča Slovenije do misijonarjev, kakor tudi obratno. Za to plemenito delo smo mu vsi iskreno hvaležni. Njegova modra in duhovita beseda nam je vsem v veselje.“

Napovedujemo

V soboto, 11. septembra bo v vseh slovenskih škofijah potekal MOLITVENI DAN ZA NOVE DUHOVNE POKLICE, SVETOST IN STANOVITNOST POKLICANIH.

  • za nadškofijo Maribor bo na Ptujski Gori: ob 8.30 bo molitvena ura in ob 10.00 sveta maša nadškofa - metropolita Krambergerja;
  • za škofijo Celje bo v Petrovčah: ob 9.00 bo molitvena ura in ob 10.00 bo sveta maša, ki jo bo daroval mariborski nadškof pomočnik Marjan Turnšek;
  • za škofijo Murska Sobota bo v Veliki Pólani: ob 10.00 bo molitvena ura in ob
  • 11.00 sveta maša škofa Štumpfa;
  • za nadškofijo Ljubljana bo molitveni dan 11. septembra na Brezjah: ob 8.30 zbiranje in molitev rožnega venca, ob 10.30 sveta maša nadškofa - metropolita
  • Stresa;
  • za škofijo Koper bo na Sveti Gori: ob 8.00 peš romanje s Prevala na Sveto Goro z molitvijo križevega pota, ob 9.30 bo molitvena ura in ob 10.30 sveta maša škofa Piriha.
  • za škofijo Novo mesto bo v župnijski cerkvi v Mirni Peči: ob 9.00 molitvena ura in ob 10.00 sveta maša škofa Glavana. Pridite, molimo v soboto, 11. septembra!
  • Župnija Marijino Celje nad Kanalom vabi v nedeljo, 12. septembra 2010, vernike od blizu in daleč na praznovanje odpustka.
Prenesi oddajo
Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.