Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Vabilo na lokalne volitve 2010

Slovenija | 08.10.2010, 13:52

"Člani Slovenske škofovske konference želimo pred bližnjimi volitvami županov in članov občinskih svetov poudariti, da so volitve pomembno dejanje državljanov, ko odločamo o lastni prihodnosti in o prihodnosti našega naroda," je v pismu zapisal ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Slovenski škofje spodbujajo, naj se državljani volitev udeležimo in volimo preudarno. "Vsak volilni glas je enako pomemben in enako potreben, zato volitev ne smemo lahkomiselno opustiti. Kdor se svobodnih in demokratičnih volitev udeleži, ravna odgovorno in s tem posredno vpliva na vodenje lokalne skupnosti, ki ji pripada. Drugi vatikanski cerkveni zbor jasno naroča: "Vsi državljani naj se torej zavedajo pravice, ki je hkrati dolžnost, da uporabijo pri volitvah svojo svobodo v prid skupne blaginje," (CS 75,1)", je zapisal v pismu predsednik Slovenske škofovske konference nadškof Stres.

"Krajevne volitve županov in občinskih svétnikov so pomembne, saj gre za prihodnost naših krajev in občin, kjer so nam prihodnje naloge in zahteve županske službe ter vloge občinskega sveta najbolj blizu in znane. Z glasovanjem za poštene ter sposobne kandidatke in kandidate odpiramo nove možnosti resničnega napredka našega kraja in občine. Tokratna izbira je lažja, ker kandidate poznamo in vemo, komu smemo in moremo zaupati," so še zapisali škofje in pismo sklenili z besedami: "Še vedno so na mestu besede blaženega Antona Martina Slomška, ki jih je zapisal leta 1861: "Odprite oči, oglejte si in dobro premislite, koga boste volili. Izvolite si može (ali žene) po Božji volji, modre in pravične. Ne izbirajte jih po njihovih sladkih obljubah, zakaj kdor preveliko obeta, malo izpolni. Izberite si jih po njihovih dosedanjih delih, kako so do sedaj ravnali in dobrega storili.« Tukaj velja tudi Kristusova beseda: »Po njih sadovih jih boste spoznali." (Mt 7,20) "Še enkrat vam rečem: volite modro, izvolíte dobro; kakor si boste sami postlali, boste ležali."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...