Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

18-letnica bo razglašena za blaženo

Cerkev po svetu | 25.09.2010, 01:05

V romarski cerkvi Divino Amore v bližini Rima bo popoldne za blaženo razglašena Chiara Luce Badano. Sveto mašo bo daroval prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov Angelo Amato.

Chiara Luce je prva kandidatka iz Gibanja fokolarov – Marijinega dela, ki bo dosegla čast oltarja, umrla pa je pri 18-ih letih. Beatifikacije se bo udeležila tudi skupina romarjev iz Slovenije ter več kot 12 tisoč mladih z vsega sveta. Zvečer bo zanje v dvorani Pavla VI. prireditev, na kateri bodo predstavili življenje in svetel vzor te mlade blažene. Posebnost te razglasitve bo prav gotovo tudi v tem, da se je bodo udeležili tudi starši nove blažene, pa tudi njeni prijatelji in sošolci.

Če to hočeš Ti, hočem tudi jaz!

Chiara Luce je bila dolgo pričakovan otrok. 11 let sta namreč starša molila, da bi dobila otroka in tako se jima je 29. oktobra 1971 rodila hčerka. Mama poudarja, da je njeno rojstvo utrdilo povezanost med njima. „Globoko v duši sva oba čutila, da Chiara ni samo najina hčerka, ampak predvsem božji otrok in kot tako sva jo morala spoštovati“, dodaja mama.

Chiara je odrasla v lepo in živahno dekle, ki se je rada ukvarjala s športom. Pri 17-ih letih pa je začutila veliko bolečino v roki, medtem ko je igrala tenis. Novica o kostnem raku jo je najprej močno pretresla. Vzela si je 25 minut v svoji sobi, da jo je lahko v polnosti sprejela. V tem času je izrekla svoj DA Jezusu ter mu ostala zvesta dolgi dve leti do svoje smrt. Mami je takrat takole zaupala: „Veš mama, govorila sem z Jezusom in sem mu rekla: Če to hočeš ti Jezus, hočem tudi jaz.“ Dve leti bolečin, trpljenja in hkrati velike edinosti z Bogom. Mama takole opisuje: „Odkar je izvedela za bolezen, smo v družini vedno živeli v nadnaravnem ozračju. Od takrat se ni nikoli obrnila nazaj“.

Bodi srečna, ker sem jaz srečna!

Chiara Luce je dan za dnem svoje trpljenje sprejemala kot obraz Križanega in Zapuščenega Jezusa, svojo izkušnjo pa je živela skupaj s starši in prijatelji iz Gibanja Fokolarov. Mamo je tudi prosila, naj ji ob smrti obleče belo obleko, ker se bo takrat poročila z Jezusom. „Vso to pot je prehodila kot pot zaljubljenosti v Boga“, poudarja mama. „Ko me boš pripravljala za pogreb, si neprestano ponavljaj: Chiara zdaj gleda Jezusa“, je nekoč dejala mami. Malo pred smrtjo pa ji je rekla: „Bodi srečna, ker sem jaz srečna.“

Njen grob – kraj srečevanja mladih z vsega sveta

Prijatelji jo opisujejo kot dekle, polno življenja, z veliko vero v božji načrt. Posebej ganljiva pa je zgodba po njeni smrti. Na njem grob se zgrinjajo številni mladi z vsega sveta, saj jim le-ta ne govori o smrti, ampak o življenju. Starša po številnih šolah in drugih ustanovah vabijo, da pričujeta o svojem življenju s Chiaro Luce, življenju, ki je povezovalo nadnaravno in človeško ljubezen. Mnogi med njimi so pričevali tudi na sinočnji prireditvi. Več o njej pa boste lahko slišali v dijaški oddaji, 7. oktobra.

Cerkev po svetu
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...