Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež: Evropski narodi imajo krščansko dušo

Cerkev po svetu | 22.09.2010, 12:48

Papež Benedikt XVI. je sredino splošno avdienco posvetil zgodovinskemu potovanju v Veliko Britanijo. Omenil je različna srečanja, ki jih je imel v štirih dneh in poudaril, da je lahko kardinal John Henry Newman, ki ga je v nedeljo razglasil za blaženega, vzor za vsakega od nas.

“To apostolsko potovanje je v meni potrdilo globoko prepričanje, da imajo evropski narodi krščansko dušo, ki je del njihove zgodovine. Cerkev pa ohranja njihovo duhovno in kulturno dediščino”. S temi besedami je papež sklenil današnjo katehezo, ki jo je v celoti posvetil svojemu potovanju v Veliko Britanijo. Po prvem dnevu, ko se je srečal s kraljico in maševal v Glasgowu, je drugi dan zaznamovalo predvsem srečanje v Westminsterski palači, kjer sta papežu prisluhnila oba parlamenta. „Imel sem dragoceno priložnost, da jim spregovorim o plodnem dialogu med vero in razumom“, je dejal papež. Istega dne se je v prijateljskem vzdušju srečal s canterburyjskim nadškofom Rowanom Williamsom, ki ga je že večkrat obiskal v Vatikanu. „Končno pa sem imel priložnost, da sem v molitvi z njim pokleknil pred grob sv. Edvarda ter se z drugimi voditelji krščanskih cerkva Bogu zahvalil za mnoge blagoslove, ki nam jih naklanja pri naših naporih za edinost vseh kristjanov“, je povedal sveti oče.

Newman – vzor za vse nas

Sicer pa je sveti oče želel srcem vseh prebivalcem Združenega kraljestva, tako verneim, kot tudi nevernim, spregovoriti o najglobljih hrepenenjih človeka.

Nato pa je nekaj besed namenil še vrhuncu svojega potovanja – beatifikaciji kardinala Johna Henryja Newmana, katerega življenje in delo je občudoval že vrsto let, zdaj pa ga cenijo številni ljudje po vsem svetu. “Bistroumno iskanje bleženega Newmana kako izraziti resnico v ljubezni, tudi za ceno lastnega udobja, položaja in celo izgube prijateljev, je čudovito pričevanje čiste želje po tem, kako spoznati in ljubiti Boga v občestvu Cerkve.” V tem je lahko po papeževih besedah vzor za vseh nas.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...