Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Ubogi – pot Cerkve

Slovenija | 13.09.2010, 10:59

Ob sklepu Vincencijanskega leta je od četrtka do nedelje pri sv. Jožefu v Celju potekal Vincencijanski simpozij pod geslom Sodobni ubogi – naša pot. Obsegal je niz predavanj in okroglih miz na temo dobrodelnosti in socialne izključenosti. Predavatelji so spregovorili tudi o izzivih sodobnega sveta za Vincencijansko družino.

Vincncijeva karizma za današnji čas

Omenjeno leto je sicer zaznamovala 350 letnica smrti sv. Vincencija in sv. Ludovike, ustanovitelja lazaristov in sester usmiljenk. V petek je na temo Ubogi – izgubljeni in brez vrednot spregovoril ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. V soboto je misijonar Paul Christopher Roche predaval na temo Ubogi – izrinjeni v materialnem pomanjkanju, včeraj pa je na temo dneva Cerkev – sama uboga, a z večnim sporočilom spregovoril kardinal Franc Rode, ki je ob sklepu daroval sveto mašo. V nagovoru je spregovoril o življenju svetega Vincencija Pavelskega in svete Ludovike de Marillac, katereih 250 letnico smrti obhajamo. Izpostavil je njun zgled krščanske ljubezni, ki sta bila v dobi politične moči in kulturnega sijaja simbol plamenice ljubezni do ubogih. Njuna karizma pa ostaja še kako akualna danes, ko se širijo nove oblike revščine, je poudaril kardinal Rode.

Posebna ljubezen do ubogih

„Slediti Vincenciju in Ludoviku pomeni danes kot vedno slediti Kristusu, oznanjevalcu blagovesti; pomeni biti misijonar petih kreposti: preprostost, ponižnost, krotkost, zatajevanje in gorečnost za duše. Živeti v vincencijanskem duhu pomeni živeti kot božji sin v popolni ljubezni do Očeta, ljubezni, ki ne dela razlike med ljudmi, ki ima celo posebno ljubezen do ubogih“, je dejal kardinal Rode.

Naj povemo še to, da so se srečanja v Celju udeležili člani Vincencijanske družine iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Slovaške in Ukrajine.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...