Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež se pripravlja na potovanje v Veliko Britanijo

Cerkev po svetu | 13.09.2010, 08:31

Na 24. navadno nedeljo se je v Castel Gandolfu okrog papeža Benedikta XVI. znova zbrala množica okrog 4000 vernikov. Pozorno so prisluhnili razlagi evangeljskega odlomka tokratne nedelje. Ob pozdravih v raznih jezikih pa so se veselo in včasih tudi hrupno in razigrano odzivali.

Špansko govoreče romarje je spomnil na novega blaženega, med katere je v Granadi bil dopoldne prištet ponižni in Bogu povsem predani kapucinski brat Leopold de Alpandeire. Med nagovorom v angleškem jeziku pa je sveti oče med drugim pozdravil tudi člane župnijskega pevskega zbora iz Slovenije ter se jim zahvalil za njihovo petje. Papež Benedikt XVI. je svoje opoldansko razmišljanje naslonil na tri evangeljske prilike, ki govorijo o Božjem usmiljenju. Gre za priliko o pastirjevi skrbi za izgubljeno ovco, o ženinem iskanju izgubljene drahme ter o očetovem ravnanju ob vrnitvi izgubljenega sina. Vse tri pripovedi so hkrati nazorna razlaga Jezusovega ravnanja, ki si za rešenje grešnega človeštva, na rame zadene križ.

V nadaljevanju se je sveti oče vprašal, če bi sploh bilo mogoče ne odpreti srca Božji ljubezni. Vemo namreč, da nas ima rad, kljub temu, da smo grešniki saj se Bog v ljubezni nikoli ne utrudi. Vedno se prvi napoti in prihaja k nam. Pri tem pa nam kesanje, ki je sorazmerno z našo vero, omogoča vrnitev k Resnici. Sveti Pavel razlaga, da je Božje usmiljenje doživel, ker je slabo delal v neveri in iz nevednosti (1 Tim 1,13). Papež Benedikt XVI. je nato pritegnil pozornost še k pripovedi o starejšem sinu, ki je nezadovoljen s praznovanjem ob vrnitvi mlajšega brata. Tudi k njemu se znova prvi napoti oče. Skuša mu razložiti neprecenljivi dar, ki ga je v njegovi hiši užival kot njegov starejši sin. Papež ugotavlja, da zmore človeški egoizem samo vera preobraziti v veselje in samo vera uspe znova vzpostaviti prave odnose z bližnjim in z Bogom. „Poveseliti in vzradostiti se je bilo treba, - pravi oče nezadovoljnemu starejšemu sinu - ker je bil ta, tvoj brat... izgubljen in je najden“ (Lk 15,32).

Ob koncu svojega opoldanskega nagovora je sveti oče prisotnim povedal, da se bo ta četrtek odpravil v Veliko Britanijo, kjer bo med blažene prištel kardinala Johna Henrya Newmana. Prosil je, naj ga na tej apostolski poti podpremo z molitvijo. Nato je povabil, naj pot svojega spreobračanja k Bogu izročamo Mariji, ki danes v Cerkvi slavi svoj godovni dan.

 

 

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.