Boštjan SmoleBoštjan Smole

Vse to kar smo in kar imamo, smo zato ker nam je bilo podarjeno

Slovenija | 11.09.2010, 18:46

„Vprašanje, ali bomo imeli dovolj duhovnih poklicev ali ne, je vprašanje za nas vse. To ni samo vprašanje za škofa, ki mora skrbeti, da bodo krščanska občestva imela duhovnike in pastirje. To je vprašanje za vsakega od nas,“ opominja nadškof Anton Stres.

V Cerkvi na Slovenskem je v soboto, 11. septembra 2010 potekal 26. molitveni dan za duhovne poklice z geslom Nosite bremena drug drugemu, ki so ga slovenski škofje izbrali za geslo pastoralnega leta 2010/2011 kot leta krščanske dobrodelnosti in solidarnosti. Molitvena srečanja so potekala po vseh slovenskih škofijah.

Verniki ljubljanske nadškofije so se v molitvi za duhovne poklice zbrali v romarskem središču na Brezjah pri Mariji Pomagaj. Sveto mašo je daroval nadškof in metropolit Anton Stres, ki je v pridigi izrazil potrebo po molitvi za duhovne poklice in željo, da bi se v tej molitvi združila vsa Cerkev, da bi bila ena sama velika molitvena skupina. Kot pravi Stres, je vprašanje o prihodnosti duhovnih poklicev in o tem, ali jih bo dovolj, na nas vseh.

Geslo molitvenega dneva za duhovne poklice je Nosite bremena drug drugemu. Tega bomo po Stresovih besedah najlažje razumeli, če pomislimo, kaj je nasprotje od tega. „Nasprotje od tega je: Kaj mi mar. Kaj me briga. To ni moja stvar,“ pravi Stres, ki še opozarja, da se to prepogosto sliši, tudi v Cerkvi. In kot pravi nadškof, tako ne moremo delovati, saj to kar smo nismo po svoji lastni zaslugi. „Vse to kar smo in kar imamo, smo zato ker nam je bilo podarjeno. Ker so nam to dali drugi, najprej starši, ki so nam dali življenje in vse ostalo kar smo prejeli od drugih ljudi, pa to tako radi pozabimo. In nenazadnje, smo vse prejeli od Boga.“ Ker ni nič naše in ker ne moremo živeti vsak samo zase, saj smo odvisni drug od drugega, moramo biti pripravljeni tudi dati, je dejal Stres. Če ne bi bilo solidarnosti, ne bi bilo družin, niti ne bi mogla obstati nobena skupnost. Najlepši zgled pri tem nam je Bog sam in tudi devica Marija.

Že samo z molitvijo za duhovne poklice lahko izražamo držo povezanosti, odgovornosti, ki jo izraža sveti Pavel „Drug drugega bremena nosite.“

V ptujskogorski baziliki je mašo daroval mariborski nadškof Franc Kramberger. Molitvene ure in maše, pri katerih so sodelovali tudi drugi slovenski škofje, so potekale še na Sveti Gori, v Petrovčah, Mirni Peči in Veliki Polani.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...