Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Začenja se enomesečna kampanja pred lokalnimi volitvami

Slovenija | 10.09.2010, 11:12

Z današnjim dnem se tudi uradno začenja kampanja pred lokalnimi volitvami. Mesec dni, kolikor nas loči do volilnega dne, bodo zaznamovali številni dogodki, od novinarskih konferenc do javnih shodov, s katerimi bodo poskušali kandidati pridobiti naklonjenost volivk in volivcev.

Predvolilne aktivnosti, ki sicer intenzivno že potekajo, se bodo morale skleniti 8. oktobra opolnoči, ko se bo volilna kampanja končala in bo nastopil predvolilni molk.

Kljub uradnemu začetku enomesečne volilne kampanje pa čas za vlaganje kandidatur še ni potekel. Tako županske kandidature kot tudi kandidatne liste za občinske svete je namreč pri občinskih volilnih komisijah možno vložiti še do 15. septembra do 19. ure. Do tega dne lahko volivci tudi še podpisujejo obrazce podpore kandidatom.

Kdo vse se poteguje za županske položaje in mesta v občinskih svetih, bo dokončno znano 21. septembra, ki je zadnji rok za izdajo odločb o potrditvi oz. zavrnitvi kandidatur. Štiri dni zatem, 25. septembra, pa bodo seznami potrjenih kandidatur in list kandidatov tudi javno objavljeni.

Organizatorji so morali za volilno kampanjo odpreti poseben račun in bodo morali vse stroške kampanje tudi poravnati izključno s tega računa. Zakon pa - glede na število volivcev v občini - določa tudi zgornjo mejo sredstev, ki je stroški kampanje ne smejo preseči.

V času volilne kampanje bodo kandidati volivke in volivce nagovarjali tudi s plakati in različnimi tiskovinami. Poleg plakatnih mest, ki jih mora vsaka občina brezplačno in enakopravno zagotoviti vsem organizatorjem volilne kampanje, lahko organizatorji dodatna plakatna mesta tudi zakupijo.

Zoper odločbe volilnih komisij mogoče neposredne pritožbe na upravnem sodišču

Upravno sodišče, ki odloča v sporih glede zakonitosti kandidiranja za župane in v občinske svete, bo vsem kandidatom, njihovim predstavnikom oziroma kandidatnim listam omogočilo neposredno vlaganje pritožb zoper odločbe volilnih komisij, s katerimi je bila zavrnjena njihova njihova kandidatura. Na sodišču bodo zato organizirali dežurno službo.

Pritožbe zoper odločbo občinske volilne komisije glede zavrnitve kandidature ali ugovorov zaradi nepravilnosti v postopkih kandidiranja se označujejo in rešujejo kot nujne zadeve, saj mora sodišče o njih odločiti v 48 urah, so sporočili z Upravnega sodišča RS.

Pritožbe oziroma tožbe bo po njihovih navedbah mogoče vložiti na sedežu sodišča v Ljubljani ali na njegovih zunanjih oddelkih v Mariboru, Celju in Novi Gorici. Sprejemali jih bodo med 7. in 19. uro od 15. do 21. septembra in od 25. do 27. septembra.

V času sprejemanja pritožb oziroma tožb, torej tudi ob sobotah in nedeljah, bodo na sedežu sodišča in njegovih zunanjih oddelkih organizirali dežurno službo. Vlagatelji bodo prejeli potrdilo o sprejemu pritožbe oziroma tožbe, v primeru morebitne pomanjkljivosti pritožbe ali tožbe pa bo sodišče stik z vlagateljem vzpostavilo po telefonu ali faksu.

Slovenija, Politika
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...