Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež mladim: Cerkev računa na vas

Cerkev po svetu | 03.09.2010, 20:30

Sveti sedež je objavil papeževo poslanico za 26. svetovni dan mladih, ki bo od 16. do 21. avgusta 2011 z naslovom Ukoreninjeni in sezidani v Kristusu ter utrjeni v veri potekal v Madridu v Španiji. V njej sveti oče vse mlade vabi, naj se udeležijo svetovnega dne v španski prestolnici.

„Kristus vas po Cerkvi želi utrditi v veri,“ je v poslanici, ki jo povzema slovensko uredništvo Radia Vatikan zapisal papež. „Odločitev za vero v Kristusa in hojo za njim ni lahka; ovirana je z našo osebno nezvestobo in s mnogimi glasovi, ki kažejo lažje poti,“ piše v poslanici in dodaja, da naj ne izgubijo poguma. „Iščite raje podporo krščanske skupnosti in Cerkve,“ je papež spodbudil mlade, rekoč naj se dobro pripravijo na srečanje v Madridu. „Kakovost našega srečanja je odvisna predvsem od duhovne priprave, molitve, skupnega poslušanja Božje besede in medsebojne podpore,“ je poudaril papež in mladim zagotovil, da Cerkev računa na njih, potrebuje njihovo živo vero, ustvarjalno ljubezen in dinamizem njihovega upanja. Prisotnost mladih namreč obnavlja Cerkev, jo pomlajuje in daje nov zagon, zato je svetovni dan mladih milost tudi za vse Božje ljudstvo.

Benedikt XVI. je med drugim še zapisal, da so mladi prihodnost družbe in Cerkve, zato je tudi pomembno, da imajo trdne korenine in temelje. „Bog je vir življenja; odpraviti Boga je enako, kot da bi se ločili od tega vira in se oropali življenjske polnosti in radosti.“ Papež je mlade pozval, da gradijo svojo hišo na skali, ki je Kristus. Spodbudil jih je, naj poslušajo njegovo Besedo in ga sprejmejo kot prijatelja, s katerim delijo svojo pot.“ Z njim ob strani boste lahko s pogumom in upanjem pristopili k oviram, težavam, razočaranjem in porazom.“

Papež je v poslanici spregovoril tudi o križu, ki nas pogostokrat navdaja s strahom, in dejal, da je križ največje znamenje Božje ljubezni do človeka in vir večnega življenja. Mlade je pozval, da se oklenejo Kristusovega križa. Onkraj Kristusa namreč ni odrešenja. Prav tako jih je spodbudil k osebnemu dialogu z Jezusom preko molitve, k zaupanju vanj, ki jih ne bo nikoli izdal, k premišljevanju evangelijev in katekizma. Tako boste dosegli zrelo in trdno vero, poznali boste Boga in zares živeli iz njega. Pozval jih je tudi, naj so pričevalci krščanskega upanja v svetu, da bodo tako tudi drugi mladi našli življenjski smisel in veselje, ki se rodi iz srečanja s Kristusom.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.