Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Začenja se novo šolsko in veroučno leto

Slovenija | 01.09.2010, 07:50

Danes se začenja novo šolsko in hkrati novo veroučno leto. Poleg opozoril o previdnosti voznikov in otrok na cesti so v ospredju tudi sama pričakovanja glede pouka in verouka. Slednjega zlasti zato, ker je letošnje pastoralno leto namenjeno krščanski dobrodelnosti in solidarnosti.

Vozniki – previdno na cestah okoli šol in župnišč! Starši – stojite otroku, predvsem prvošolcu, ob strani in ga podučite o pasteh poti v šolo! To so nasveti, s katerimi bi se strinjale tudi pristojne službe. Med njimi je tudi policija, ki opozarja, da so otroci kot prometni udeleženci nepredvidljivi, prometne predpise pogosto spregledajo ali pa si jih razlagajo po svoje, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Mateja Markl iz Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu poudarja, da so za starše namenili posebno knjižico z nasveti. „Izdali smo tudi 20.000 letakov, Šolska pot s katerim želimo predvsem voznike v okolici šol opomniti, da so otroci spet tam.“

Počitnice so se za učitelje končale že veliko prej, saj so se morali med drugim pripraviti na različne novosti, pravi ravnateljica OŠ Alojzija Šuštarja Marina Rugelj. „Od učbeniškega sklada, ki ga imamo podobno urejenega kot na drugih javnih šolah, potem prehrana, letos ministrstvo sofinancira prehrano tudi za osnovnošolce, torej v vse smo zajeti tudi mi kot zasebna šola.“

Začelo so tudi novo veroučno leto. Kako bo v župniji Vrhnika, je povedal tamkajšnji župnik Blaž Gregorc: „Te dni začenjamo tudi z vpisom vseh otrok, v naši župniji jih je pri verouku okrog 500, tako, da se je potrebno na to pripraviti.“

Novo pastoralno leto bo temeljilo na krščanski dobrodelnosti in solidarnosti pod geslom Nosite bremena drug drugemu. Cilj je, da se vsi kristjani zavemo pomena karitativne dejavnosti in se vanjo tudi vključimo. Mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger je ob tem zapisal, da je to najboljše nadaljevanje slovenskega evharističnega kongresa, saj evharistija že sama po sebi vodi v dobrodelnosti in solidarnost. Dodal je, da ni dovolj samo udeležba pri bogoslužju, ampak je prav tako pomembno služenje bližnjemu v potrebi. To služenje mora kristjan uresničevati v osebnem življenju, v svoji družini in župniji, meni nadškof Kramberger.

Šolski prag bo prvič prestopilo 18.000 malčkov

Ob današnjem začetku pouka bo okoli 160.000 osnovnošolcev in dobrih 83.000 dijakov ponovno sedlo v šolske klopi. Med njimi bo dobrih 18.000 malčkov prvič prestopilo šolski prag.

Med novostmi tega šolskega leta je širitev sofinanciranja dveh tretjin cene malice na osnovnošolce, zaradi česar bodo dijaki ob brezplačne malice. Je pa predvidena dodatna subvencija v višini tretjine oziroma šestine cene malice za socialno šibkejše.

Pouka bo za večino konec s podelitvijo spričeval 24. junija. To ne velja za devetošolce, ki bodo pouk sklenili že 15. junija, in bodoče maturante, ki bodo pouk zaključili 24. maja. Počitnice si bodo sledile v dokaj rednih presledkih, prvič pa bodo zimske počitnice poenotene za vso Slovenijo, in sicer tretji teden v februarju.

V poklicnih in strokovnih srednjih šolah pa se letos namesto opisnih ocen vračajo "cveki".

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...