Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Pogled na gore (foto: Izidor Šček)
Pogled na gore

Srečanje PRO: To je bil dan, ki ga je naredil Gospod

| 22.08.2010, 13:58

„To je dan, ki ga je naredil Gospod“ je misel današnje nedelje, sodelavcev in prijateljev Radia Ognjišče, ki smo se zbrali na Voglu. Srečanje PRO – jevcev je s somaševanjem, ki ga je vodil upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, doživelo vrhunec.

Nihalka, ki krajša pot na Vogel, je danes izjemoma začela obratovati že ob sedmi uri. V prvi uri je na vrh pripeljala več kot 500 planincev. Odgovorni v Alpski vasi pravijo, da današnja udeležba predstavlja rekordni obisk v njihovi poletni sezoni. V soncu triglavskega pogorja na Voglu je danes uživalo poletno sonce skoraj 2000 ljudi. 1200 zbranih pri sveti maši priča o potrebnosti srečavanja prijateljev Radia Ognjišče, o nujnosti in želji po krepitvi prijateljskih vezi.

Prav pomembnost vezi med ljudmi, ljudmi in Bogom je odsevala tudi v nagovoru nadškofa Urana. Spomnil se je na pričevanje alpinistov zakoncev Štremfelj, njune izkušnje, ki tudi vsem, ki se ne znajdemo v himalajskem pogorju, govorijo o prisotnosti Vsemogočnega, ki je ustvaril veličino narave in določil majhnost človeku. Sveto mašo smo neposredno prenašali in tako tudi vsem v dolini omogočili doživeti del gorskih lepot in bogastvo svete maše, ki na višji nadmorski višini pusti še posebej globoko sled.

V teh dneh smo spoznali kako primerno izhodišče za raznolike planinske ture je Vogel. Mnogi so popoldanske ure namenili različno zahtevnim vzponom, pogovoru s prijatelji in kovanju novih skupnih načrtov.

Tokratno srečanje Prijateljev Radia Ognjišče nam bo ostalo v spominu po čudovitem vremenu, izrednih gorskih lepotah, izvrstni udeležbi in duhovno bogatih srečanjih z nadškofom. Predvsem ob oltarni mizi. Tu so še pogledi v nebo, himalajske izkušnje in planinska pesem. S harmoniko in brez nje. Gore so čudovite zatočišče prijatljem. Res!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.