Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Procesije, romanja in slovesnosti

Slovenija | 13.08.2010, 13:25

Pred nami je praznik Marijinega Vnebovzetja. Slovesne svete maše bodo po večjih romarskih središčih darovali naši škofje, po nekaterih krajih pa se na ta velik praznik pripravljajo že več dni.

Z barkami do Strunjana

Pred praznikom Marijinega vnebovzetja bodo nocoj v župnijski cerkvi sv. Jurija v Piranu sprejeli podobo strunjanske Matere božje. Sledila bo sveta maša in pete litanije Matere božje. Osrednja slovesnost pa bo jutri, ko se bodo spomnili obletnice prikazanja. Marijino podobo bodo z barkami prepeljali iz Pirana v Strunjan. Slovesnost bo vodil koprski škof Metod Pirih.

Več o pomenu tega praznovanja pa p. Niko Žvokelj: „Cerkev Marijinega prikazanja je za Slovenijo res nekaj posebnega, saj je to romarska cerkev, ki je močno vezana na morje, v vsej svoji zgodovini. Tako kot vsako leto, bomo tudi tudi letos slovesno obhajali obletnico prikazanja, to je 14. avgusta, in potem slovesno tudi Marijino vnebovzetje v nedeljo 15. avgusta.“

Marija v Turnišču

Slovesno pa je tudi na drugem koncu Slovenije. V Marijinem romarskem središču v Turnišču so že v sredo začeli s slovesnostmi v pripravi na nedeljski praznik. Včeraj so imeli celodnevno češčenje Najsvetejšega, danes popoldne pa imajo na programu najprej srečanje za starše z majhnimi otroki in blagoslov otrok. Sledilo bo srečanje za ministrante, po maši pa še srečanje pevcev.

Peš tudi po dežju!

Verniki iz župnije Zagorje ob Savi pa že več ko 270 let pred praznikom Marijinega Vnebovzetja dva dni peš romajo k Mariji zvezdi pri Novi štifti. Kljub slabemu vremenu se jih je tudi tokrat več kot 200 odpravilo na to zaobljubljeno romanje. Začeli so ga z jutranjo sveto mašo v cerkvi Marije Vnebovzete na Čemšeniku. Mi smo jih „ujeli“ po najhujšem vzponu, ko so imeli kratek oddih pri lipi. Več o romanju pa Zdravko Hace, ki že več desetletij roma k Mariji zvezdi v Novo štifto. „Vsako leto se nam pridruži vedno več mladih. To romanje tudi povezuje družine; tako v ožjem kot tudi širšem smislu. Romajo družine, otroci, vnuki in prav tako župnijska skupnost kot družina. Zato ta tradicija verjetno ne bo nikoli zamrla, saj so romali tudi med vojno, čeprav samo po nekaj ljudi skupaj. Ko smo mi začeli v mladih letih romati, nas je bilo okrog 50 do 70, zdaj pa je ta številka 220 – in to ne glede na vreme: ali je sonce, vročina, ali dež“.

Sveto mašo bo jutri zvečer pri Novi Štifti daroval kardinal Franc Rode, sledila pa ji bo procesija z lučkami.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...