Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Papež pri avdienci: kdor ljubi Boga kot mučenci je zares svoboden

Papež in Sveti sedež | 11.08.2010, 13:40

Mučeništvo kot oblika popolne ljubezni do Boga je bila osrednja tema današnje papeževe kateheze, ki je potekala v apostolski palači v Castel Gandolfu. Sveti oče je namreč spomnil, da v teh dneh obhajamo god nekaterih svetih mučencev. Med pozdravi je posebno misel namenil tudi vsem, ki v srednji Evropi trpijo zaradi poplav.

Med mučenci je sveti oče omenil sv. Lovrenca, sv. Edith Stein in sv. Maksimiljana Kolbeja, ki so Gospodu sledili vse do konca. Vernike je povabil, naj z božjo ljubeznijo, ki preoblikuje svet, premagajo lastno sebičnost in individualizem. Sicer pa je Benedikt XVI. svojo katehezo začel z vprašanjem: Na čem temelji mučeništvo? Odgovor lahko po njegovih besedah najdemo v Jezusovi smrti, v njegovem največjem darovanju iz ljubezni, v Njem, ki je umrl na križu, da bi mi imeli življenje.

Mučeništvo – odgovor na neskončno božjo ljubezen

Papež, avdienca Castel Gandolfo
Papež, avdienca Castel Gandolfo © CTV
Mučenec sledi Bogu vse do konca, je nadaljeval papež, ter svobodno sprejme smrt za odrešenje sveta, kar je najvišji dokaz ljubezni. „Mučenec je popolnoma svoboden človek, svoboden zemeljske oblasti, je človek, ki v edinstvenem končnem dejanju svojega zemeljske poti daruje Bogu vse svoje življenje; v najvišjem dejanju vere, upanja in ljubezni se zaupa v roke Stvarnika in Odrešenika. Z eno besedo: mučeništvo je veliko dejanje ljubezni kot odgovor na neskončno božjo ljubezen“, je dejal papež.

Med pozdravi poljskim romarjem se je posebej spomnil vseh, ki v srednji Evropi trpijo zaradi poplav. „Prosim Boga“, je dejal papež, „naj jim da moči, da bodo zmogli prenašati te nesreče ter spodbudi srca ljudi dobre volje, da jim bodo priskočili na pomoč.“

Papež in Sveti sedež
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...