Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Sveti Lovrenc – vzornik ljubezni do revnih

| 10.08.2010, 15:04

Danes obhajamo god sv. Lovrenca, ki ga je papež Benedikt XVI. označil za vzornika neustrašene krščanske zvestobe vse do mučeništva. Živel je v Rimu v 3. stoletju, kjer je mučeniško smrt doživel pod cesarjem Valerijanom.

Cesar Valerijan je od sv. Lovrenca zahteval, naj mu v zameno za življenje izroči svoj zaklad. Sv. Lovrenc mu je pokazal reveže in rekel: "Glejte, ti so zaklad Cerkve." Ta odgovor ga je stal življenja. Papež Benedikt XVI. ga je takole opisal: "Njegova skrb za reveže, velikodušno služenje Cerkvi v Rimu in zvestoba papežu, ki je umrl 4 dni pred njim, ga je spodbudila k temu, da mu je želel slediti v najvišji preizkušnji mučeništva in junaškem pričevanju."

Sv. Lovrenc je postal posrednik vrednote svetosti in nam tako kaže pot za naprej. "Ponavlja nam, da svetost, kar pomeni iti naproti Kristusu, nikoli ne pride iz mode; še več, sčasoma sije še bolj svetlo in kaže na človekovo neprestano žejo po Bogu."

Posmrtni ostanki sv. diakona Lovrenca so shranjeni v baziliki v Rimu, ki je njemu posvečena. Ker je dal svoje življenje iz ljubezni do potrebnih, pa nas spominja na pomembnost ljubezni, ki spreminja svet.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...