Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Sveti Lovrenc – vzornik ljubezni do revnih

| 10.08.2010, 15:04

Danes obhajamo god sv. Lovrenca, ki ga je papež Benedikt XVI. označil za vzornika neustrašene krščanske zvestobe vse do mučeništva. Živel je v Rimu v 3. stoletju, kjer je mučeniško smrt doživel pod cesarjem Valerijanom.

Cesar Valerijan je od sv. Lovrenca zahteval, naj mu v zameno za življenje izroči svoj zaklad. Sv. Lovrenc mu je pokazal reveže in rekel: "Glejte, ti so zaklad Cerkve." Ta odgovor ga je stal življenja. Papež Benedikt XVI. ga je takole opisal: "Njegova skrb za reveže, velikodušno služenje Cerkvi v Rimu in zvestoba papežu, ki je umrl 4 dni pred njim, ga je spodbudila k temu, da mu je želel slediti v najvišji preizkušnji mučeništva in junaškem pričevanju."

Sv. Lovrenc je postal posrednik vrednote svetosti in nam tako kaže pot za naprej. "Ponavlja nam, da svetost, kar pomeni iti naproti Kristusu, nikoli ne pride iz mode; še več, sčasoma sije še bolj svetlo in kaže na človekovo neprestano žejo po Bogu."

Posmrtni ostanki sv. diakona Lovrenca so shranjeni v baziliki v Rimu, ki je njemu posvečena. Ker je dal svoje življenje iz ljubezni do potrebnih, pa nas spominja na pomembnost ljubezni, ki spreminja svet.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...