Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Edith Stein – pogumna pričevalka za Kristusa

Cerkev po svetu | 09.08.2010, 13:45

Danes obhajamo god sv. Terezije Benedikte od križa ali Edith Stein. Umrla je namreč prav na današnji dan leta 1942 v plinski celici v Auschwitzu. Rodila se je v judovski družini na Poljskem.

Ob študiju filozofije se je srečala s spisi sv. Terezije Ávilske in se navdušila za krščanstvo. Nekaj let po krstu je stopila v karmeličanski red ter med vojno umrla mučeniške smrti. Papež Janez Pavel II. jo je med obiskom v Kölnu leta 1987 razglasil za blaženo, 11. oktobra 1998 za svetnico, leto dni zatem pa še za sozavetnico Evrope skupaj s sv. Brigito Švedsko in Katarino Siensko.

Umrla je za svoj narod

Judinja in Nemka, filozofinja in karmeličanka je umrla v koncentracijskem taborišču v Auschwitzu leta 1942. Papež Benedikt XVI. jo je pred štirimi leti ob zgodovinskem obisku omenjenega taborišča takole opisal: „Pred nas se postavlja obraz Edith Stein, Terezije Benedikte od križa: Judinje in Nemke, ki je umrla skupaj s svojo sestro v grozoti temine nemško-nacističnega koncentracijskega taborišča. Kot kristjanka in Judinja je sprejela smrt skupaj s svojim narodom in zanj.“

Bila je žena, ki je vedno iskala resnico. Pri 14-ih letih je zapustila judovsko vero in postala agnostik. Toda to jo je pahnilo v globoko krizo, vse dokler se ni srečala z življenjepisom sv. Terezije Avilske. Bilo je leto 1921, ko se je Edith Stein spreobrnila v krščanstvo. Filozofinja, ki je dolgo iskala resnico, je končno odkrila, da se ta ne skriva v neki ideji ali konceptu, ampak je poosebljena v Kristusu. Na njeni poti vere ji je sledila tudi sestra Rosa.

Pripadam Kristusu tudi po krvi!

Leta 1942 so obe zajeli nacisti. Edith je sestri rekla takole: „Pridi, greva za najin narod.“ „Ta pogumna pričevalka evangelija naj vsakemu pomaga vedno zaupati v Kristusa in v svojem življenju utelesiti njegovo sporočilo odrešenja,“ je dejal papež med splošno avdienco pred nekaj leti.

Zanjo je bilo temeljnega pomena to, da je pripadala judovskemu ljudstvu. Zanjo je to pomenilo pripadati Kristusu ne le v duhu, ampak tudi po krvi. Pred smrtjo je dejala: „Bolj, ko se temni okrog nas, bolj moramo odpreti srce lúči, ki prihaja od Zgoraj.“ Za Edith Stein je bil namreč križ edino upanje.

Cerkev po svetu
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...