Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Praznik Marije snežne

| 05.08.2010, 14:54

Danes obhajamo praznik Marije snežne. Svete maše že tradicionalno na ta praznik potekajo po vseh gorskih in planinskih kapelah. Med njimi naj omenimo kapelo Matere božje na Kredarici in pa kapelo Marije snežne na Veliki Planini.

 

Prvo kapelo na Kredarici je leta 1896 zgradil takratni župnik na Dovjem Jakob Aljaž. Leta 1952 so jo neznanci porušili, 40 let pozneje pa je bila namesto nje zgrajena današnja kapela. Zgradili so jo po načrtih arhitekta Jožeta Marinka, 19. avgusta 1992 pa jo je blagoslovil pokojni nadškof Alojzij Šuštar. Kapela na Kredarici se nahaja na 2515 metrih nadmorske višine in predstavlja najvišje ležeče svetišče v Sloveniji.

Na Veliki planini letos obhajajo 22 let odkar je bila kapela na novo postavljena, leži pa na višini 1566 m nad morjem.

Praznik Marije Snežne izhaja iz 4. stoletja, časa pontifikata papeža Liberija. 5. avgusta, ko je bila v Rimu huda vročina, je Marija naročila omenjenemu papežu, naj njej v čast sezida cerkev na tistem kraju, ki ga bo zjutraj pokrival sneg. Ponoči pa je po legendi zapadel sneg na rimskem griču Eskvilin.

 

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...