Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Istospolna partnerja (foto: http://www.nsi.si)
Istospolna partnerja

V Kaliforniji poroke istospolnih?

| 05.08.2010, 13:56

Slovenski mediji so se danes razpisali o odločitvi ameriškega zveznega sodnika Vougha Walkerja, da je zakon o prepovedi porok istospolnih partnerjev, ki so ga izglasovali v Kaliforniji, neustaven. S tem je na prvi pogled omogočil "zmago" zagovornikom homoseksualnih porok. Dejansko pa je s svojo odločitvijo odprl vrata, da bo o tem pomembnem vprašanju odločalo Zvezno vrhovno sodišče. Tam pa imajo večino zagovorniki pravice otrok do očeta in matere ter zakonske zveze med možem in ženo, piše spletni portal 24kul.si.

V ameriški zvezni državi Kalifornija so se geji in lezbijke lahko legalno poročali od junija 2008 do novembra 2008. V tem času se je poročilo 18 tisoč homoseksualnih parov. Novembra 2008 pa so kalifornijski volivci z 52,5 odstotka glasov izglasovali prepoved istospolnih porok, ki je znana tudi pod imenom Predlog 8. Od takrat je v Kaliforniji dovoljeno le sklepanje istospolnih registriranih skupnosti.

Odločitev bo volivala vseh 40 ameriških držav

Zdajšnja odločitev sodnika za zdaj ne bo prinesla nobenih sprememb, veljati bo začela šele, ko se bo odločil tudi o tem, ali gre primer na vrhovno sodišče. Po mnenju poznavalcev se bo to zagotovo zgodilo, kar pa daje novo upanje nasprotnikom porok med istospolnimi partnerji. Tam pa imajo večino zagovorniki pravice otrok do očeta in matere ter zakonske zveze med možem in ženo. Odločitev bo sicer vplivala na še približno 40 ameriških zveznih držav, ki imajo podobno zakonsko ureditev področja.

Pritisk tudi na druge države

Vse kaže, da se ameriška javnost pripravlja na končno rešitev omenjenega vprašanja, ki bo v rokah ameriškega Zveznega vrhovnega sodišča, kjer imajo večino zagovorniki zakonske zveze med moškim in žensko. Odločitev Zveznega vrhovnega sodišča bo pomembna ne samo za ZDA, temveč tudi za cel svet. V primeru, da bodo zvezni vrhovni sodniki podprli homoseksualne poroke, potem bo "t.i. pravica do istiospolnih porok" del ameriške zunanje politike, v imenu katere bodo pritiskali na druge države. Tipičen primer je Slovenija, kjer ameriška lezbična organizacija Astrea že financira kampanjo za spremembo naše zakonodaje, še piše na spletnem portalu 24kul.si.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...