Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Odprt napad na družino

| 05.08.2010, 12:51

Teologi, filozofi in terapevti so na letnem občnem zboru združenja Odgovornost za življenje pozvali k vračanju k družini kot Božjemu daru. Bamberški profesor filozofije Christian Illies je dejal, da išče družba odrešitev v individualizmu in pri tem vedno bolj izgublja pogled za celoto. Zakone, ki so ščitili družino ter nerojenega otroka, so postopoma ukinjali.

Napad na družino je bil močan zlasti v 60-ih letih. Usmerjala ga je v glavnem tako imenovana frankfurtska šola, katere predstave družbe so se opirale na teorije Karla Marxa in Sigmunda Freuda. Pastor Jens Motschmann iz Bremna je poudaril, da se je frontalni napad na družino sicer upočasnil, ni pa mogoče govoriti o kakšnem preobratu. Želja po nevezanem življenju se nadaljuje, kar ima za posledico razpadanje vrednot. Motschmann je opozoril pred tem, da bi vzgojo otrok preložili iz družin v državne ustanove. Kako naj se namreč otroci učijo spoštovati očeta in mater, če so v jaslih in otroških vrtcih. Le družina je po njegovih besedah kraj ljubezni, v katerem more otrok najti pot k Bogu.

Pomen avtoritete očeta in matere

Za psihoterapevtko za mlade in otroke Christo Meves je neznosno opazovati razbitje avtoritete očeta in matere, ki jo je dal Bog. Obenem je poudarila posebni pomen matere. Otroci so se v prvih letih življenja zlasti ob njeni pozornosti učili odrekanja sebičnosti, se posvečati bližnjemu in najti pot v skupnost. Če bo zamujeno to, da bi otroke v družini od vsega začetka vodili v to sposobnost za ljubezen in življenje, je to pozneje le težko nadoknaditi. 85-letna Mevesova sicer spada med najbolj brane krščanske avtorice. Izdala je 115 knjig, ki so bile prevedene v 13 jezikov. Leta 1987 je prestopila v katoliško Cerkev. Svoj korak je utemeljila s tem, da je evangeličansko vodstvo odpovedalo v bistvenih etičnih vprašanjih, na primer v pristopu do splava, zgodnje spolnosti in poronografije.

 

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...