Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Gre Prevent po Murinih stopinjah?

| 03.08.2010, 16:07

Predlog za stečaj Prevent Globala in Prevent avtomobilski deli je vložen. Tega uprava sicer do sprejetja sklepa na sodišču še lahko umakne, če dobi ustrezen predlog potencialnega partnerja, je povedal predsednik uprave Renato Kranjc. V vladi so prepričani, da je zdaj za podjetje najbolj realen scenarij Mure, kar po mnenju podpredsednika NSi Jožefa Horvata, ni najbolj optimistična napoved.

Interes za nadaljevanje avtomobilske proizvodnje v Slovenj Gradcu je včeraj pokazalo tri do pet vlagateljev, katerih imena niso znana. Vsi obljubljajo v določenem obdobju zaposlitev vseh 1260 delavcev in napovedujejo rast podjetja. Ker se ministrica za gospodarstvo Darja Radič želi prepričati, ali so te ocene realne, ji morajo interesenti vključno do srede predložiti načrt o reševanju Preventove proizvodnje. V reševanje bi se vključila tudi država, kar pomeni, da Prevent čaka podobna usoda kot Muro – najprej stečaj, na njegovem pogorišču pa bi nastala nova družba.

Je scenarij Mure ugodna rešitev za zaposlene?

In kakšen je scenarij Mure? Nekdanji murskosoboški gigant je zaposloval 3300 ljudi, v novem podjetju pa jih danes dela 1300, jeseni naj bi delo dobilo še 100 brezposelnih, je povedal Robert Horvat, Nova Slovenija: „Danes so poslovni rezultati lahko pozitivni, ob upoštevanju državnih subvencij. Ne bi želel zastraševati murinih delavcev, ampak zdi se mi, da je vse samo PR-ovsko napihnjeno. Bojim se, da se bo tudi nova Mura v kratkem sesula v prah.“ Kot pravi, je v Sloveniji z dodelavnimi posli težko živeti, še posebej na področju oblačilne industrije.

„Če premier Borut Pahor Preventovim delavcem hoče sporočiti tolažilne besede v smislu uspešne zgodbe o Muri, potem je žal to sporočilo zelo žalostno. Prav nobenega optimizma ne vidim za te ponižane delavce.“

Stavka zamrznjena, delavci po socialno pomoč

Potem ko je uprava Prevent Globala sporočila, da je na sodišče vložila predlog za stečajni postopek, sta stavkovna odbora obeh podjetij stavko zamrznila, in sicer do trenutka, ko bo sodišče izdalo sklep o uvedbi stečajnega postopka.

Stečaj podjetja bo koroško regijo socialno ogrozil. Kar štirim občinam grozi 25 odstotna rast brezposelnosti. Kot piše današnje Delo, so se občine na napoved stečaja že odzvale, v Slovenj Gradcu in Dravogradu bodo sklicali posebni seji, na katerih bodo razporejali sredstva za pomoč Preventovim brezposelnim, na Ravnah in v Radljah pa bodo delili običajne pomoči.

Pomoč pa že nudita Rdeči Križ in Slovenska Karitas. Nadškofijska Karitas Maribor in Župnijska Karitas Slovenj Gradec sta pripravili 400 prehranskih paketov pomoči, več kot polovico pa sta jih že razdelili. Pakete bodo prostovoljci delili še v sredo in ponedeljek. „Karitas je prva sredstva za pomoč delavcem Preventa zagotovila iz zbranih sredstev dobrodelnega koncerta Klic dobrote ter akcij Stopimo skupaj in Pomagajmo preživeti, v skupni vrednosti 30.000 evrov,“ je sporočil generalni tajnik Darko Bračun. V danih finančnih možnostih pri Karitasu v drugi fazi načrtujejo pomoč v obliki plačila najnujnejših življenjskih stroškov in pomoč pri nakupu šolskih potrebščin.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...