Pevke Žejno iz Čateža ob Savi (foto: Vesna Sever)
Pevke Žejno iz Čateža ob Savi

Kam škrjanček, ti hitiš

Slovenija | 17.07.2010, 18:00

Oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te, ki smo podnaslovili po začetnem verzu ljubezenske pesmi, je prinesla odlomke s srečanja pevcev ljudskih pesmi, ki so ga 19. junija na Čatežu ob Savi pripravile pevke Žejno.

Vas Čatež ob Savi, strnjena pod vzhodne obronke Gorjancev in Šentviško Goro, obdana s položnimi griči, zasajenimi z vinsko trto, katere izbrane sorte dajejo dolenjski cviček, je med drugim poznana tudi po pevkah ljudskih pesmi, ki so si nadele ime Žejno. So del domačega Kulturno-umetniškega društva Antona Kreča. Poimenovale so se po kraju, ki je bil nekdaj »žejen« vode, saj je tam ni bilo. Ker zbiralnice deževnice velikokrat niso zadoščale za preživetje, so po vodo s pletenimi steklenicami - flaškoni in škafi morali v sosednjo vas. Osem pevk; Slavka Merc, Jožica Požgaj, Jožica Oštir, Jožica Stezinar, Mici Semenič, Zinka Rimc, Tončka Dvornik in Fanika Zaniuk, prihaja iz petih vasi in dveh far. Druži jih veselje do petja in želja po ohranjanju ljudskih pesmi. Nad njimi bdi gospod Ignac Slakonja. Pojejo triglasno, pesmi pa nabirajo v domačem kraju in bližnji okolici. Nekaj gradiva so dokumentirale na dveh zgoščenkah. Redno se udeležujejo srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž po Sloveniji, tovrstne prireditve pa pripravljajo tudi v domačem kraju.

Pevci z Bizeljskega
Pevci z Bizeljskega © Vesna Sever

Na letošnjo, pet zapovrstjo, so povabile Kapelske pube, pevke Solzice iz Budne vasi pri Radečah, skupino Vaški zvon iz Prečne pri Novem mestu, pevke Čebelice iz Mirne peči, Trstenke iz Podlehnika, pevce z Bizeljskega, pevke Šmarjetke iz Šmarjeških Toplic in Fante s Preske.

Vabilu pa smo se odzvali tudi z Radia Ognjišče in prireditev zvočno zapisali. Prisluhnite oddaji in našem avdiu arhivu.

Slovenija, Oddaje