Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pevci iz Zgornje Bistrice (foto: Janez Eržen)
Pevci iz Zgornje Bistrice

Dere sen jaz mali bija

| 04.07.2010, 10:37

Prva julijska oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te je prinesla utrinke z regijskega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki je bilo 30. maja v Črenšovcih.

V tamkajšnjem kulturnem domu je nastopilo enajst skupin pevcev in godcev iz Prekmurja, Porabja in z Vzhodne Štajerske, ki delujejo pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območnih izpostav Gornja Radgona, Ljutomer in Lendava. Slednja je bila, poleg Kulturnega društva Črenšovci, tudi organizatorka prireditve, ki so jo naslovili »Pozdravljam te, cvetoči maj«. Skupine so se predhodno predstavile na območnih srečanjih, katere si je ogledal strokovni spremljevalec, Tomaž Rauch, in pripravil izbor za regijsko srečanje.

Šaljivo pesem o možu in razširjen prekmurski napev o čebelici so zapele pevke iz Žižkov. V pripovednem in predpustnem napevu smo slišali pevke, ki prihajajo iz zaselka Gradišče, med Ožbaltom in Kaplo nad Kozjakom, blizu avstrijske meje. O ljubezni so prepevali pevci Melinčki Ciglarji iz Melincev, vojaški napev pa so zapeli pevci Kulturno umetniškega društva Gabrijela Kolbiča z Zgornje Velke.

Pevci iz Zgornje Velke
Pevci iz Zgornje Velke © Janez Eržen

Na regijsko srečanje so bili izbrani še pevci Kulturnega društva Ferda Godine iz Zgornje Bistrice, ki jo sestavljajo trije zakonski pari. Pa skupina pevk iz Monoštra v Slovenskem Porabju, ki je bila ustanovljena v okviru Zveze Slovencev na Madžarskem pred 19 leti. V oddaji smo slišali tudi mlajše pevce. Kulturno društvo Kajer iz Bučečovcev, ki je od nedavnega bogatejši za monografijo oblačilne in plesne dediščine križevske fare in okolice, se je na regijskem srečanju predstavilo z moško in žensko skupino mladih pevcev. Vokalna skupina Leščeček, Kulturnega društva Slavka Osterca iz Veržeja, pa je na odru kulturnega doma v Črenšovcih nastopila s štirinajstimi mladimi pevci, ki se z ljudsko pesmijo srečujejo pri folklorni skupini.

Pevke iz Porabja
Pevke iz Porabja © Janez Eržen

Za veselo razpoloženje so poskrbeli godci z Gradišča na Kozjaku; Franček Gošnak, Karel Tacer in Martin Volmajer ter tamburaši Kulturnega društva Petra Dajnka iz Črešnjevcev, ki drugo leto praznujejo 100 delovanja, in sodijo med maloštevilne tamburaške skupine, ki še igrajo v starem Farkaševem sistemu.

Vabljeni k poslušanju oddaj, v katerih ima prostor slovenska ljudska glasba, vsako soboto ob 17. uri, s ponovitvijo istega dne ob 23. uri. Posnetke oddaj najdete tudi v našem audio arhivu!

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...