Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nadškof Alojz Uran (foto: RAO)
Nadškof Alojz Uran

Počitnikarji pri Mariji v Medžugorju

| 01.07.2010, 13:53

Šesti dan trajanja počitnic z radiem Ognjišče in turistično agencijo Kompas je v znamenju celodnevnega romanja. To hercegovsko vasico, v kateri naj bi se leta 1981 šestim otrokom prikazala Marija, je do leta 2005 obiskalo več kot 35 milijonov romarjev. Ti se v molitvi zatekajo po pomoč k Mariji, na kar je v svojem nagovoru opozoril tudi upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran.

Molitve, pesem in prošnje se prepletajo v današnjem počitniškem dnevu. „Smo pri Kraljici miru, zato da bi prosili in delali za mir, ki je vrednota - tako zelo ogrožena v našem času, ker ni osnovnega temelja našega skupnega življenja - temelja Boga, vere, upanja in ljubezni. Ko so pred 30 leti vprašali ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja, kaj misli o dogajanju v Medžugorju, je zelo preprosto odgovoril: Ko bi se v Ljubljani toliko molilo, kot se moli v Medžugorju, bi se tudi pri nas dogajali čudeži,“ je v župnijski cerkvi v Medžugorju povedal nadškof v pokoju Alojz Uran in dodal, da smo se v tej hercegovski vasici ustavili zato, da bi utrdili svojo vero.

„Vero v božje delovanje na svetu in v našem življenju. Predvsem prosimo, da bi se tudi znotraj Cerkve, vseh naših cerkvenih skupnosti, uresničili sprava in edinost, ki sta najmočnejše znamenje božje navzočnosti med nami. Božja beseda in Marijina bližina nam želita utrditi preprosto vero, kakor jo srečamo pri Abrahamu, Mariji in pri teh ljudeh, ki so prinesli mrtvoudnega pred Jezusa, da bi ga pozdravili.“

© RAO

Po sveti maši smo se odpravili še v skupnost Cenacolo, kjer se ob pomočijo molitve in dela od različnih oblik zasvojenosti zdravijo fantje, po tem pa nas čaka še vzpon na Crnico, mesto prvih Marijinih prikazovanj.

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.