Barčica po morju plava ...
Slovenija | 29.06.2010, 07:04
Dan smo začeli v hotelski zajtrkovalnici, v kateri smo se telesno okrepčali, duhovna hrana pa je sledila pri sv. maši ob 9h, pri kateri smo poslušali evangeljski odlomek, ki vključuje čudoviti pogovor med Jezusom in Petrom. Slišali smo, da je Jezus trikrat vprašal Petra po ljubezni.
Urednik Franci Trstenjak je takole povedal v svoji pridigi:
"Takoj nam je jasno, da kakor je Peter trikrat zatajil Jezusa, tako je moral trikrat povedati, da ga ima rad. Vendar Jezusova vprašanja niso bila z namenom očitanja, zakaj si me zatajil. Jezus je namreč dobro vedel, da je v Petrovem srcu navzoča ljubezen.
S trojnim vprašanjem: „Ali me ljubiš?“ je Jezus samo pomagal Petru, da je prodrl v svoje globine in spoznal, koliko je tam njegove resnične ljubezni do Gospoda. S vprašanji in seveda tudi s Petrovimi odgovori pa Jezus vsem nam sporoča, da je Petrova ljubezen do Jezusa večja od vsake sile, ki bi ga vezala na spomin o njegovem padcu, o njegovi zatajitvi. Jezus je Petru pokazal, da je človek, ki dela napake, vendar zmore njegova ljubezen do Jezusa pokriti mnogo človeških slabosti; kljub tolikim napakam, je mogoče služiti Božjim načrtom. In prav to misel je Peter kasneje zapisal v svojem pismu: "Predvsem se med seboj goreče ljubite, ker ljubezen pokrije množico grehov." (1 Pt 4,8).
Tudi nas naj Jezusovo vprašanje: „Ali me ljubiš?“ spodbudi k iskreni izpovedi, da ga ljubimo; spodbudi k spoznanju, da smo lahko kljub vsem svojim napakam in obremenitvam zvesti Jezusu in lahko zanj celo verodostojno pričamo. Ne smemo pozabiti, da Bog vidi v srce in prav tam se tudi slišijo besede: Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad.
Če bo torej ta izpoved ljubezni iskrena, potem nas bo prav ta in samo ta vedno znova spodbujala, da bomo v življenju bolj poslušali Boga kakor ljudi; da nam bo tako vseeno, kaj bodo govorili ljudje, ker se bomo ozirali le na to, kaj je božja volja. In v moči vsakodnevnega izpovedovanja ljubezni Jezusu bomo tudi zmogli osebno prizadevanje za pravičnost in mir - kot pravi apostol Pavel, hkrati pa se bomo izogibali prepirom, ki vedno rojevajo nekaj slabega."
Izlet z ladjico
Takoj po maši smo se po skupinah odpravili proti pomolu in se vkrcali na štiri ogromne ladje. Vreme je bilo prijetno, vetrič je pihljal, za dobro družbo sta poskrbela kitarist in harmonikar, s katerima smo vsi poprijeli in se imeli lepo ob prepevanju dalmatinskih pesmi. Po približno uro in pol dolgi plovbi po mirnem morju smo se mnogi prvič ustavili na otoku Prvić. Nekateri so si ogledali muzej izumitelja Fausta Vrančiča, drugi so enourni postanek izkoristili za kopanje, uživanje ob kavi in v pogledu na morje, sprehodili smo se po mestecu.
Ob vkrcanju na ladjo nas je pričakalo dalmatinsko kosilo – riba in zeljnata solata (za „ribonejedce“ tudi t. i. „piletina“), po kosilu pa še en kopalni postanek na manjšem otočku Zlarin. Tam smo celo obirali murve. Nekateri smo zanje slišali in jih okušali prvič. Plovba proti Primoštenu ni bila tako mirna, kot bi pričakovali, na trenutke so bili valovi kar „živahni“. V Primoštenu smo se zasidrali okrog šeste ure popoldne, večer pa smo preživeli po svoje.
V hotelski ponudbi je tudi plesna glasba, kar so nekateri izkoristili in se zavrteli...
Morski namig za naše gospodinje: marinirane sardele s kaprami v olivnem olju
Bi kuhali z nami? Tule je precej enostaven morski recept, ki ga je pripravila Jerneja Marinšek, kreativni vodja kuhinje v Vivo cateringu.
Sestavine za marinirane sardele s kaprami v olivnem olju:
1 kg sardel1 večja čebula
2 dl olivnega olja
1 dcl belega vina
4 žlice vinskega kisa
1 žlica balzamičnega kisa
2 žlici kaper iz kisa
sol
4–5 zrn črnega popra
2–3 vejice peteršilja
Sardele očistimo, jih pomokamo in na hitro opečemo na olivnem olju. Zlagamo jih v posodo ali pekač. V isti ponvi na hitro prepražimo sesekljano čebulo in drobno sesekljan česen. Zalijemo z malo vode in belega vina. Dodamo še sesekljan peteršilj, solimo in dodamo poprova zrna. Sardele prelijemo z olivnim oljem, balzamičnim in vinskim kisom, potresemo s kaprami in prelijemo z vinsko marinado. Ribe mariniramo vsaj 60 minut, še bolje čez noč. Ponudimo jih lahko kot hladno predjed ali pa kot samostojno jed s kuhanim ali pečenim krompirjem.
4. dan radijskih počitnic nas čaka izlet v Trogir, kjer bomo imeli sv. mašo. Zvečer pa nas čaka skupno druženje, ki smo ga poimenovali „Zdravi v duhu in telesu“.