Petra StoparPetra Stopar

Ali se bo Tűrk srečal s Stresom?

Slovenija | 27.07.2010, 14:13

Predsednik Danilo Türk in ljubljanski nadškof Anton Stres naj bi se predvidoma srečala jeseni, so za MMC zatrdili na predsednikovem uradu. Na Slovenski škofovski konferenci vabila še niso prejeli.

Kot poroča spletni portal MMC so iz urada predsednika države pojasnili, da konkreten datum za sestanek predsednika republike Danila Türka z ljubljanskim nadškofom metropolitom Antonom Stresom še ni določen, predvidevajo pa, da bo do srečanja prišlo jeseni.

Na tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference so za MMC zatrdili, da do danes zjutraj iz urada predsednika države niso prejeli še nobenega vabila za srečanje z metropolitom, zato te informacije ne morejo ne potrditi in ne zanikati.

O srečanju med predsednikom države in najvišjim predstavnikom katoliške vere v Sloveniji se je govorilo že nekaj časa, vendar do njega ni prišlo. »Dober mesec po umestitvi je bilo med nama domenjeno srečanje, predsednik me je že povabil, a je nato srečanje odložil na poznejši datum. Pozneje povabila ni ponovil. Razumel sem, da si srečanja ne želi,« je za revijo Reporter pojasnil nadškof Stres.

Dodal je, da ga je zato toliko bolj presenetilo, ko se je v javnosti pojavil predsednikov predlog izpred leta dni o skupnem razmisleku za organizacijo 20. spravne slovesnosti za žrtve revolucionarnega nasilja v Kočevskem rogu, kakor da on sam zavrača predsednikove pobude.

Iz MMC-ja so na urad predsednika države poslali tudi vprašanje, ali se jim zdi odnos, ki so ga pokazali s tem, ko so odpovedali srečanje z ljubljanskim nadškofom in nato vabila niso ponovili, primeren do predstavnika najmočnejše verske skupnosti na Slovenskem, vendar odgovora niso dobili.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.