Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Lokalne volitve bodo 10. oktobra

| 23.07.2010, 12:49

V nedeljo, 10. oktobra, bomo šli na volišča. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je namreč za takrat razpisal lokalne volitve. Pričakovani drugi krog volitev bo 14 dni pozneje, torej 24. oktobra.

"Z današnjim dnem lahko rečem, naj se tekma začne, čeprav se bo vrvica zares prerezala šele 9. avgusta," je poudaril Gantar. Rok za volilna opravila, npr. določanje kandidatov za župane in člane občinskih svetov, dajanje podpore kandidatom oziroma listam kandidatov, razgrnitev volilnih imenikov in vložitev kandidatur, bo namreč začel teči na ta dan.

Predsednik parlamenta je razpisal redne volitve v občinske svete in redne volitve županov, medtem ko bodo volitve za svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti za 10. oktober razpisali župani. Zakon določa, da so tudi volitve v svete ožjih delov občin potekajo sočasno kot redne volitve v občinske svete. Prav tako so isti dan volitve v občinske svete narodnih skupnosti italijanske oz. madžarske narodnosti.

Gantar: Veliko pomembnih stvari se dogaja na lokalnih ravneh

Predsednik parlamenta meni, da demokracija ne pomeni le volitev v državni zbor in državni svet. "Veliko tega, kar je pomembno za vsakodnevno življenje ljudi, se dogaja na lokalnih ravneh, je v pristojnosti lokalnih skupnosti, predvsem občin, in tudi županov," je povedal ob razpisu lokalnih volitev. Gantar pričakuje, da bo volilna kampanja zelo živahna in zelo raznovrstna v različnih lokalnih okoljih in bo v veliki meri vplivala tudi na "politično barvitost in podobo jesenskega časa".

 

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...