Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Lokalne volitve bodo 10. oktobra

| 23.07.2010, 12:49

V nedeljo, 10. oktobra, bomo šli na volišča. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je namreč za takrat razpisal lokalne volitve. Pričakovani drugi krog volitev bo 14 dni pozneje, torej 24. oktobra.

"Z današnjim dnem lahko rečem, naj se tekma začne, čeprav se bo vrvica zares prerezala šele 9. avgusta," je poudaril Gantar. Rok za volilna opravila, npr. določanje kandidatov za župane in člane občinskih svetov, dajanje podpore kandidatom oziroma listam kandidatov, razgrnitev volilnih imenikov in vložitev kandidatur, bo namreč začel teči na ta dan.

Predsednik parlamenta je razpisal redne volitve v občinske svete in redne volitve županov, medtem ko bodo volitve za svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti za 10. oktober razpisali župani. Zakon določa, da so tudi volitve v svete ožjih delov občin potekajo sočasno kot redne volitve v občinske svete. Prav tako so isti dan volitve v občinske svete narodnih skupnosti italijanske oz. madžarske narodnosti.

Gantar: Veliko pomembnih stvari se dogaja na lokalnih ravneh

Predsednik parlamenta meni, da demokracija ne pomeni le volitev v državni zbor in državni svet. "Veliko tega, kar je pomembno za vsakodnevno življenje ljudi, se dogaja na lokalnih ravneh, je v pristojnosti lokalnih skupnosti, predvsem občin, in tudi županov," je povedal ob razpisu lokalnih volitev. Gantar pričakuje, da bo volilna kampanja zelo živahna in zelo raznovrstna v različnih lokalnih okoljih in bo v veliki meri vplivala tudi na "politično barvitost in podobo jesenskega časa".

 

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...