Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Ruska kapelica (foto: Wikipedia)
Ruska kapelica

Slovesnost ob Ruski kapelici

| 23.07.2010, 11:55

V Ljubljani in Kranjski Gori se začenjajo slovesne prireditve ob 94-letnici Ruske kapelice pod Vršičem. Te bodo trajale do nedelje, ko bodo dosegle vrhunec s slovesnostjo ob kapelici v spomin na umrle ruske vojne ujetnike. Na prireditvah pričakujejo različne predstavnike Slovenije in Rusije, zato bodo te priložnosti tudi za krepitev prijateljskih vezi med državama.

Navzoča tudi močna ruska delegacija

Kot vsako leto se bo slovesnosti udeležila močna ruska delegacija, ki jo bo že peto leto zapored vodila podpredsednica dume Ljubov Sliska. Sodelovali bodo tudi ruski umetniki ter delegaciji vojaške garde in Ruske pravoslavne cerkve. Slednjo bo vodil poltavski in mirgorodski nadškof Filip, ki ga bo danes ob 15. uri sprejel predsednik Slovenske škofovske konference, nadškof in metropolit msgr. dr. Anton Stres. Stres bo jutri zvečer v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kranjski Gori daroval sveto mašo za vse ponesrečene pri gradnji ceste čez Vršič. Pri bogoslužju, kjer bosta navzoča ruska cerkvena in državna delegacija, bo molil tudi za mir med narodi in krepitev povezanosti med krščanskimi cerkvami. Nadškof Filip se bo v nedeljo skupaj z državno delegacijo udeležil slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki je bila zgrajena v spomin na ruske vojne ujetnike, ki so pred 94 leti izgubili življenje pri gradnji tamkajšnje ceste.

Kaj se je zgodilo leta 1916?

12.000 ruskih vojnih ujetnikov je pod avstrijskim vojaškim poveljstvom v letih 1915 in 1916 gradilo in čistilo cesto do Kranjske Gore preko prelaza Vršič do Trente. Ta povezava je bila v prvi svetovni vojni strateškega pomena, saj je povezovala pot med Italijo in Avstrijo na Soško fronto. Cesta je terjala življenja nekaj tisoč ujetnikov. Med njimi je bilo tudi več kot tristo ujetnikov in njihovih stražarjev. Zasul jih je snežni plaz.

 

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...