Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Krištofova nedelja in misijonska akcija Miva

Slovenija | 23.07.2010, 20:22

V Cerkvi na Slovenskem bomo v nedeljo, 25. julija 2010, praznovali Krištofovo nedeljo, ki jo zaznamuje misijonska akcija Miva. Po župnijah v Sloveniji ta dan potekata blagoslov vozil in prostovoljna nabirka za misijonska vozila.

V akciji vozniki sodelujejo tako, da v zahvalo za vsak srečno prevoženi kilometer darujejo cent. Tisti, ki se bodo odločili za blagoslov avtomobila ali dar, bodo prejeli spominsko nalepko, kartonček z molitvijo in magnet.

V okviru Misijonskega središča Slovenije deluje ustanova Miva-Slovenija, ki je članica svetovne Mive in že dve desetletji zbira sredstva za prevozna sredstva v misijonskih deželah. Večji del zbranih sredstev namenijo za potrebe slovenskih misijonarjev, vsako leto pa poskrbijo tudi za vozilo za potrebe neslovenskega misijonarja.

Z akcijo Miva vernike vabijo k poživitvi solidarnosti s tistimi, ki jim darovi za misijonska vozila posredno lahko rešijo življenje ali vrnejo zdravje. Vozila, ki jih uporabljajo misijonarji, med drugim omogočajo njihov prevoz in prevoz šoloobveznih otrok v šolo, uporabljajo pa jih tudi za prevoz gradbenega materiala za vzdrževanje in/ali gradnjo stavb: cerkva, šol ali dispanzerjev.

Misijonarji pri svojem poslanstvu potrebujejo prevozna sredstva, ker je njihovo delo večinoma vezano na območja, ki so precej oddaljena od urbanih in razvitih središč.

Misijonska molitvena zveza, ki je bila ustanovljena leta 1990 in šteje več kot 1500 članov, na Krištofovo nedeljo organizira tudi tradicionalno molitveno srečanje. V murskosoboški škofiji bo le-to letos potekalo v župniji Gornji Petrovci, začelo pa se bo s sv. mašo ob 16.00, za celjsko in mariborsko (nad)škofijo skupaj pa se bo v Olimju molitvena ura začela ob 15.30. Za ljubljansko in novomeško (nad)škofijo skupaj bo molitvena ura v Tržiču ob 18.00, v koprski škofiji pa bo v župniji sv. Marka v Kopru molitvena ura ob 16.30.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...